Met Jacobus op Palmzondag naar de Buitenkerk

In een bescheiden processie samen op weg naar Pasen

Palmpasen Buitenkerk Jacobus Cantecleer

De laatste zondag voor Pasen vieren de christenen het feestelijke onthaal van Jezus Christus in Jeruzalem. Traditioneel hoort daar een processie bij die de intocht symboliseert. Zondag 29 maart leent kinderboerderij Cantecleer één van haar ezels uit voor een palmpasenprocessie in de Buitenkerk. Voorafgaand aan de dienst, die begint om half tien, zullen de kinderen met palmpasenstokken een kleine processie door de kerk lopen. Samen met de ezel Jacobus. Alle kinderen zijn van harte welkom.

De palmpasenstokken, waarmee de kinderen lopen, zijn op school of thuis gemaakt. Deze rijkelijk versierde stokken zijn één en al symboliek. De kruisvorm verwijst naar het lijden van Jezus aan het kruis. Het broodhaantje bovenop verwijst naar de verloochening van Petrus, die zich dat pas realiseerde toen hij een haan drie maal hoorde kraaien. Het brood verwijst naar het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag en de 30 rozijnen symboliseren de 30 zilverlingen die Judas kreeg voor zijn verraad. Het snoepgoed staat voor de feestelijke stemming en de eieren verwijzen naar het nieuwe leven dat na Pasen begint. Voor de kinderen zonder palmpasenstok zijn er palmbladeren om mee te zwaaien.

palmbladMet de tocht door de kerk in bijzijn van een echte ezel wordt het verhaal uitgebeeld dat te vinden is in het Nieuwe Testament. Onder andere in het bijbelboek Johannes (hfst. 12, vers 12-19) wordt de geschiedenis verteld, waarmee een voorspelling in het Oude Testament uitkwam. Op die dag werd Jezus door een jubelende menigte onthaald in Jeruzalem, waar hij binnenreed op een ezel. De mensen bedekten de weg met palmtakken en woven hem toe met palmbladeren. Vandaar dat deze zondag Palmpasen of Palmzondag wordt genoemd. Passiezondag is een derde term voor deze dag waarmee de Goede Week begint met Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en het Paasfeest tot slot.

De Palmpasenomgang is een eeuwenoude traditie binnen de Rooms-Katholieke Kerk die ook meer en meer ingang vindt bij Protestantse Kerken. Rond negen uur wordt Jacobus opgehaald bij Cantecleer en loopt dan naar de Buitenkerk. Daar wordt hij opgewacht door kinderen die de vastendoosjes van de kerkgangers inzamelen. Na de tocht door de kerk om half tien vervolgt de Woord en Communiedienst waarin pastor Schoorlemmer voorgaat. Het belooft een feestelijke ochtend te worden, vergelijkbaar met tweeduizend jaar geleden. Totdat destijds een kleine week later de stemming omsloeg. Voor zover de kinderen dat nog niet beseffen, ervaren zij dat misschien doordat het snoepgoed dan op is. Daarna breekt echter, volgend weekeinde, al snel het grote feest van Pasen aan.

broodhaantjes paashaasjes ingrediëten Palmpasenstok

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*