KAMPEN – Een klein berichtje op bladzijde 45 van de concept Jaarstukken 2020 van de gemeente Kampen: “Het optimaliseren van de waterhuishouding rondom Schans-Buitenwacht ligt achter op scherm”. Dat is politiek correct uitgedrukt: de feitelijke werkzaamheden zijn nog niet gestart.
Vertragingen in de bouw- of grondwerkzaamheden kunnen allerlei oorzaken hebben: PFAS, een modderkruiper, de Raad van State, de grote karekiet, CO2, een rekenfout, een roerdomp of nestelende vogels. Maar hier hebben we een nieuw fenomeen: een plant.
Gemeente Belang Kampen heeft zich destijds sterk gemaakt voor dit gebied. Als de ontwikkeling vertraging oploopt willen wij graag weten wat er aan de hand is. Dus ging de partij te rade bij de gemeente Kampen.
Gemeente Kampen: “In dit gebied is Japanse duizendknoop aangetroffen. Dit is een zeer lastig te bestrijden onkruid. De bestrijding is intensief en moet meerdere keren per jaar en gedurende meerdere jaren plaatsvinden. Omdat dit voor Schans-Buitenwacht niet gewenst is, is middels proefsleuven onderzocht wat de werkelijke omvang van de wortels is zodat bepaald kan worden wat de beste oplossing is. Uit het onderzoek blijkt dat de plant niet onder De Baan aanwezig is en ook niet in het grondwater zit”.
Het zijn prachtige planten om te zien, maar ze slopen ze alles wat ze tegen komen. De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) is wereldwijd uitgeroepen tot een van de grootste bedreigingen voor de natuur en onze infrastructuur. De plant heeft een grote groeikracht. Door kruipende wortelstokken kan de Japanse duizendknoop zich sterk uitbreiden en alle andere kruiden ter plekke verdringen. Zelfs uit kleine stukken wortelstok kunnen al gauw nieuwe planten ontstaan.
Volgens de gemeente wordt geadviseerd de grond bij Schans-Buitenwacht volledig af te graven en af te voeren naar speciale verwerkingslocaties. Het afgraven van de grond is de beste oplossing voor het bestrijden van de duizendknoop. Dat kost natuurlijk weer een hoop extra geld.
De gemeente heeft besloten om alle locaties in beeld te brengen incl. mogelijke aanpak per locatie en de kosten van bestrijding. Zie je zelf ergens de Japanse duizenknoop staan? Meld het bij de gemeente via 14038 of Whatsapp: 06 – 57 00 88 00 met vermelding van de locatie.