Nieuwe lichting jeugdige EHBO’ers (video)

Grote groep van Mgr. Zwijssenschool behaalt het certificaat

Een groep van 17 basisschoolleerlingen heeft zich het afgelopen halfjaar bekwaamd in EHBO. Maandagavond lieten ze zien wat ze geleerd hadden en allen behaalden ze het certificaat, dat ze  persoonlijk uitgereikt kregen van burgemeester Koelewijn. Er vloeide veel (nep)bloed maar van chaos was geen sprake bij tuincentrum Palland waar de proeven en certificering plaats vonden.

Vorig jaar werd de opleiding jeugd-EHBO geherintroduceerd in Kampen waarna in december vier jeugdige en kersverse EHBO’ers slaagden voor de oefeningen. Dit was toen bij autobedrijf Lokhorst georganiseerd (zie onderaan). Kort daarna werd een nieuwe cursus gestart en nu had Henk Palland zijn tuincentrum beschikbaar gesteld om de proeven van bekwaamheid af te leggen, gevolgd door de uitreiking van de certificaten. Maar liefst zeventien kinderen uit groep 7 en 8 deden mee, allen van de Mgr. Zwijssenschool uit Kampen. Mariska, docente van groep 8, vertelt dat ze er veel over gepraat hebben op school en dat zij samen met Edwin, docent van groep 7, deelname van de leerlingen flink gestimuleerd heeft.

jeugd-EHBO

Er werden binnen en buiten de kassen van Palland zeven situaties gesimuleerd waarbij Eerste Hulp Bij Ongelukken nodig was. Aan een picknicktafel zat een overduidelijk flink aangeschoten man die, toen hij aangesproken werd, op de grond viel en in de stabiele zijligging gelegd moest worden. In de keuken had iemand kokend water over zijn arm gekregen en achter de planten vertoonde iemand verstikkingsverschijnselen. Buiten zat een jongen op de grond te kermen. Dat bleek Bram te zijn die in december zelf zijn certificaat had behaald. Hij was zijn schaafwond verloren maar was gestruikeld en had nu een echte schaafwond opgelopen. Realistischer konden de oefeningen niet worden.

jeugd-EHBO

Cursusleiders Jolanda Brouwer en Anita Pennekamp beoordeelden de handelingen en gaven her en der nog tips. Zo is het belangrijk om zowel het slachtoffer als omstanders rustig te houden en naar beide toe duidelijk te zijn. Zonder het aan te kondigen waren ook de leerkrachten Mariska en Edwin komen kijken die trots de verrichtingen gade sloegen. Iedereen was geslaagd en burgemeester Koelewijn ondertekende ter plekke de certificaten om ze stuk voor stuk aan de nieuwe jeugdige EHBO’ers uit te reiken. Hij was vol bewondering en vertelde de kinderen dat hij liever van mensen afblijft maar soms is dat juist hard nodig om ze te helpen.

jeugd-EHBO

Van het Rode Kruis kregen de kinderen een ingezwachtelde appel en Henk Palland gaf iedereen een rood vetplantje mee (met een moeilijke naam). Jolanda Brouwer vertelde dat er een nieuwe aanmeldingsprocedure is gestart en nodigt alle jeugd van harte uit om zich op te geven bij het Rode Kruis afdeling Kampen. Intussen stond een enkele verdwaalde klant zich af te vragen in welke drukte en reeks van ongelukken hij terecht was gekomen. Maar de jeugd trad kordaat op en liet zich niet van de wijs brengen. Geen paniek bij Palland.

jeugd-EHBO

Kijk voor meer informatie op:
Vier jeugdige EHBO’ers behalen hun certificaat (december 2015)
• Rode Kruis afdeling Kampen op het Web en op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*