Kampen 70 jaar bevrijd; Tentoonstelling ‘Weggetjes naar de vrijheid’

weggetjesnaarvrijheid

Tot en met 23 mei is in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen de tentoonstelling ‘Weggetjes naar de vrijheid’ te zien. Bij de tentoonstelling is, speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de 1e klassen van het voortgezet onderwijs, een educatief programma ontwikkeld.

Educatief programma
Onder leiding van de educatief medewerker van het Stadsarchief Kampen kunnen leerlingen deze les volgen. De les bestaat uit een inleidende filmcompilatie, opdrachten bij de tentoonstelling en een afsluitende verwerkingsopdracht. De les kost € 50,-, informeer bij het Stadsarchief voor de mogelijkheden.

De opdrachten die de leerlingen tijdens de speciale les krijgen, zijn opgenomen in een speciale uitgave. In deze uitgave staan ook verhalen en ooggetuigen verslagen die zijn opgetekend door leerlingen uit het basisonderwijs. Leerlingen konden, voorafgaand aan de tentoonstelling, hun verhalen indienen bij het Stadsarchief en maakten daarmee kans op de ‘Jan Postprijs’.

Verhalenwedstrijd ‘Jan Postprijs’
De ‘Jan Postprijs’ is, vooralsnog een eenmalige, prijs die leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs wil stimuleren op zoek te gaan naar verhalen uit de geschiedenis. Op deze manier zijn de leerlingen niet alleen maar leerlingen die geschiedenislessen krijgen of simpelweg onderdeel uitmaken van de geschiedenis, maar leveren zij ook een wezenlijke bijdrage aan de Kamper geschiedschrijving. Een unieke kans voor historici in spé!

Het beste verhaal ontving uit handen van Jan Slomp (de zoon van de bekende verzetsman Frits de Zwerver) de ‘Jan Postprijs’. Sijmen van den Bos van School met de Bijbel ‘Het Visnet’ in Grafhorst kwam als winnaar uit de bus. Hij ontving de uitgave met zijn eigen verhaal erin, een boek over het Verzetsmuseum Junior en mag met de winnaars van de 2e en 3e prijs naar het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam. De prijs is mede mogelijk gemaakt door de Jan Posthal.

Te koop
De speciale uitgave met zowel de ooggetuigen verslagen opgetekend door de leerlingen als de opdrachten bij tentoonstelling is te koop bij het Stadsarchief Kampen en de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen voor € 2,50 per stuk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*