Kampen bundelt krachten voor vernieuwing maatschappelijke ondersteuning

256

maatschappelijke ondersteuning

De gemeente Kampen en uiteenlopende belanghebbende partijen uit Kampen nemen op 7, 8 en 9 oktober deel aan het ontwerpatelier ‘Samen werken aan Kamper Kracht 2017’.
Gedurende deze dagen maken de deelnemers gezamenlijk concreet hoe idealiter in 2017 de ondersteuning in de gemeente Kampen is georganiseerd en functioneert. Ook maken zij concrete werkafspraken.
Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan mensen, die het alleen niet redden op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Deze zogenoemde decentralisaties bieden kansen om op lokaal niveau de ondersteuning dichter bij de burger te organiseren. Tegelijk gaat de overheveling van taken gepaard met aanzienlijke kortingen op de gemeentelijke budgetten. Als gemeente hebben we dus de taak met minder middelen de ondersteuning beter te organiseren. De gemeente Kampen is zich hierop aan het voorbereiden. Als gemeente staan we niet alleen voor deze enorme uitdaging. Ook voor instellingen, bedrijven, zorgprofessionals, cliëntvertegenwoordigers en cliënten verandert er veel. De gemeente Kampen wil deze uitdaging daarom gezamenlijk aangaan.
Wethouder Lidi Kievit: “Wij staan voor de opgave om op een vernieuwende manier passende ondersteuning te organiseren voor die inwoners die dat nodig hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat dat lukt als we hier vanaf het allereerste moment actief met elkaar aan werken. En dat doen we dan ook”.

Werkatelier

In de eerste helft van 2013 heeft de gemeente samen met het veld de uitgangspunten voor het nieuwe ondersteuningssysteem bepaald. Nu komt het erop aan om de uitvoering hiervan met elkaar concreet te maken. De deelnemende partijen hebben ervoor gekozen om in vier dagdelen gezamenlijk te onderzoeken hoe zij de maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Kampen op een vernieuwende, eenvoudigere, efficiëntere en goedkopere manier kunnen organiseren. Dit gebeurt op basis van een beproefde cocreatiemethode. Deze methode maakt het mogelijk om met een groot aantal partijen, met uiteenlopende expertise en ambities, effectief aan een gemeenschappelijke opgave te werken. Het doel is om zo goed mogelijke resultaten te behalen voor inwoners die maatschappelijke ondersteuning nodig hebben.
Er neemt een gelimiteerd aantal van ongeveer 75 representanten aan het Werkatelier deel, afkomstig van onder andere cliënten-, patiënten- en belangenorganisaties, vrijwilligersorganisaties, mantelzorgers, aanbieders van zorg en ondersteuning, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, scholen, sport, wijkfunctionarissen en de gemeentelijke organisatie.

Sociaal Café

In het verlengde van het Werkatelier wordt op donderdag 17 oktober van 16.00 tot 19.00 uur in de foyer van de Stadsgehoorzaal in Kampen een speciaal Sociaal Café gehouden. Iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de ondersteuning van inwoners is hierbij van harte welkom. Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten van het Werkatelier gepresenteerd en krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om de resultaten te bespreken, aan te vullen en te verdiepen.
Aanmelden voor het Sociaal Café kan tot 14 oktober door een e-mail te sturen naar Marijanne Bremer via

m.******@ka****.nl











of door te bellen met (038) 339 29 60. Kijk voor meer informatie op www.kampen.nl/kamperkracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP