Kinderen van de Dirk van Dijkschool gaven woensdagochtend samen met verkeerswethouder G.J. Veldhoen het startsein voor de Overijsselse en Gelderse verkeersveiligheidscampagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.
Met behulp van de politie, Veilig Verkeer Nederland en enkele enthousiaste verkeersouders voerden zij een snelheidsmeting uit op de straat voor hun school. Hierbij werden verschillende automobilisten aangehouden. Automobilisten die zich aan de snelheid hielden, werden hiervoor beloond met een groene kaart en een bedankje. Automobilisten die te hard reden, werden hier door de kinderen op gewezen met een rode kaart en vriendelijk gevraagd hun snelheid aan te passen.
Aanleiding Scholen-campagne
In de periode na de zomervakantie is de kans op ongevallen tussen kinderen en bestuurders hoger dan in de rest van het jaar. Weggebruikers hebben een hele tijd geen naar school fietsende kinderen op hun pad gezien en moeten zich hier weer op instellen. Dat geldt ook voor de kinderen: sommige kinderen fietsen voor het eerst naar school, anderen hebben deze route een hele tijd niet gefietst. Brugklassers fietsen vaak een nieuwe, maar ook langere en gevaarlijkere route. Dat is voor hen natuurlijk helemaal wennen. Lopende of fietsende kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Op basis van berekeningen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat er jaarlijks in Overijssel en Gelderland in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar gemiddeld 4 doden en ruim 300 ernstig gewonden vallen. Van het aantal ernstig gewonden is bijna 80% fietser.
Aandacht voor snelheid
Ondanks dat automobilisten een kleine honderd meter voor de verkeersactie middels een snelheidsdisplay op hun snelheid werden gewezen, bleek dat slechts een kwart zich aan de toegestane snelheid van 30 km/u hield. In de meeste gevallen betroffen het gelukkig kleine overtredingen.
Quinten was een van de kinderen die de automobilisten persoonlijk toe mocht spreken. “Een meneer dacht dat hij hier 50 km/u mocht rijden. Het is goed dat hij nu weet dat dat niet zo is.” Sertan komt lachend bij zijn vrienden staan, ook zijn moeder en haar vriendin werden net staande gehouden. Ze reden weliswaar maar 4 km te hard, maar toch… In de klas hebben de kinderen aandacht besteed aan de remweg van een auto en elke kilometer extra, betekent ook een langere remweg. De 10-jarige Soufian mocht, samen met zijn klasgenoten Leroy en Romy, politieagent Herman Visser assisteren bij het bedienen van de lasergun. “Wist je dat je met dit ding al vanaf 900 m de snelheid van een auto kan meten? Wow, deze auto rijdt wel 46 km per uur.” Herman Visser legt de kinderen uit dat de boetes voor te hard rijden in een 30 km zone hoog zijn. “30 km netto te hard, betekent een boete van € 416! Wie harder rijdt kan zich bij de rechter melden.”
Wethouder Veldhoen is enthousiast over de publieksactie en is onder de indruk van de kinderen. “Wat kunnen jullie goed samenwerken, zeg.” Ook vraagt hij de kinderen om de gemeente een handje te helpen en mogelijk gevaarlijke situaties via de mail aan de gemeente te melden.
ROV Oost-Nederland
De actie is een initiatief van ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. Sinds 1 januari 2014 werken de provincies Gelderland en Overijssel nauw samen op het gebied van verkeersveiligheid. Dit gebeurt onder de naam Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Oost Nederland, oftewel: ROV Oost-Nederland. ROV Oost- Nederland werkt samen met diverse overheden en organisaties actief aan het optimaliseren van de verkeersveiligheid in Gelderland en Overijssel.