Op maandagavond zijn in Kampen de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Dit gebeurde door een openingshandeling van het lichtproject “levenslicht” van de kunstenaar Daan Rosegaarde.
Dit lichtproject bestaat uit 104.000 lichtgevende steentjes die na eerst gezamenlijk in Rotterdam te zijn gepresenteerd over alle gemeentes met Holocaustslachtoffers in Nederland zijn verspreid.
Burgemeester Koelewijn, sprak het in grote getale toegestroomde publiek toe over het feest van de bevrijding dat we dit jaar mogen vieren, maar dat er geen feest mag zijn zonder eerst aan de slachtoffers te denken. Slachtoffers die als zondebok werden verklaard door Hitler en zijn regime.
In een presentatie van de Stichting Kamper Struikelstenen werden de namen van de Kamper slachtoffers voorgelezen door Kampenaren. Op muziek van de Shtetl band Amsterdam, van Bert Vos: the Anne Frank tree, de boom die alles zag. Gememoreerd in het slotwoord van stichtingsvoorzitter Pieter Treep, die een gedicht van Ida Vos, de moeder van Bert Vos, voordroeg. Jan Rein Palland opende en eindigde de bijeenkomst door middel van vioolspel uit Schindlers list.
Lichtmonument
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. De herdenkingsstenen zijn
geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten en lichten op onder invloed van onzichtbaar ultraviolet
licht. Om de paar seconden zie je de stenen een blauwe kleur uitstralen en weer uitdoven: als een
ademhaling in licht.
Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te zijn voor dit project en een openbaar
lichtmonument te mogen maken over de Holocaust. LEVENSLICHT is een plek voor iedereen waar we
het verleden herdenken, maar ook nadenken over hoe de toekomst eruit mag zien.”
Het levenslicht in Kampen is te zien tot 2 februari a.s. voor de voormalige Synagoge aan de IJsselkade.