zaterdag, april 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsKampen krijgt eigen Repair Café

Kampen krijgt eigen Repair Café

-

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Het Kringloopbedrijf, Duurzaam IJsselmuiden – Kampen, Stichting Stadswerkplaats en Stichting Welzijn in Kampen organiseren op zaterdag 1 februari 2014 het allereerste Repair Café van Kampen

In de Kringloopwinkel aan de Trekvaart 33 draait het op 1 februari a.s. allemaal om repareren. Tussen 11.00 uur en 14.30 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, een fietsenmaker, meubelmakers, mensen die werken met hout en metaal helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vakmensen in het Repair Café weten bijna altijd raad.

repair cafe

Door repareren te promoten, willen de initiatiefnemers bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Janita Stoel. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om inwoners van de gemeente Kampen op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in Kampen aanwezig zijn. Janita Stoel : “Als je samen met een tot dan toe onbekende stadsgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten.

Janita wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Kampen.

Ook na 1 februari zal op regelmatige basis een Repair Café in Kampen worden georganiseerd. Het volgende Repair Cafe is op 5 april a.s. de locatie wordt nog bekend gemaakt. Ook op Facebook is het Repair Cafe Kampen te volgen.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen