Kampen ‘meets’ King’s Lynn

kogge

Het vlaggenschip van Kampen vertrekt maandagochtend 4 mei voor een reis naar het Engelse King’s Lynn. De Kamper kogge is daar een prominente gast tijdens het Hanzefestival op 16 en 17 mei. Het is de eerste keer dat de kogge de Noordzee oversteekt richting Engeland.

De afvaart is om 9.30 uur vanaf de Koggewerf, waarna de kogge zoals altijd eerst de stad nog een groet brengt met een rondje tot aan de brug en weer terug. Het Klokkenluidersgilde Geert van Wou zorgt daarbij vanaf de Boventoren voor een klinkend vaarwel. De kogge heeft ook een speciaal geschenk aan boord: een boek met handgeschreven boodschap van burgemeester Bort Koelewijn aan zijn Britse collega Barry Ayres, de burgemeester van King’s Lynn.

“Donderdag 14 mei komen we aan in King’s Lynn”, vertelt Eefje Hornis-van Dijk, coördinator van de reis en bemanningslid. “Als alles meezit, is de reis in ongeveer een week te doen. Maar we nemen wat ruimer de tijd, want je weet nooit wat voor weer het is onderweg. We willen zoveel mogelijk ‘op zeil’ en de motoren alleen gebruiken als het echt nodig is.” In totaal gaan zo’n vijftien bemanningsleden mee, allen vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge. “We hebben ons Engels al flink geoefend. In de haven van King’s Lynn houden we ‘open schip’, mensen kunnen een kijkje nemen aan boord en zodoende even proeven van de Middeleeuwen.” Op 19 mei begint de terugreis waarna de kogge omstreeks 24 mei weer in Kampen is.

Het is niet de eerste langere trip die Hornis-van Dijk met de kogge onderneemt. “Maar dit is toch wel een bijzondere reis, een heel nieuw traject voor de kogge. Spannend.”

De Kamper kogge is een zo authentiek mogelijke replica van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen.

Meer informatie: kamper-kogge.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*