Kampen negeert uitspraak Raad van State

Verleende vergunning in strijd met tussenuitspraak hoogste bestuursrechter

Gemeente Kampen  heeft aannemerscombinatie Isaladelta op 15 september een vergunning verleend voor de aanleg van tijdelijke wegen tussen Slaper en Noordwendigedijk. Deze tijdelijke wegen naast de Nieuwendijk moeten de bouw van de Nieuwendijkbrug mogelijk maken. De vergunning is in strijd is met de tussenuitspraak van de Raad van State d.d. februari 2015 waarin bepaald werd dat werkzaamheden in de vaarweg zijn geschorst. De Werkgroep Zwartendijk tekent daarom bezwaar aan.
Raad van StateGroene longen van Kampen op de schop
Het buitengebied ten zuidwesten van Kampen is al maanden één groot bouwterrein. In het vroege voorjaar zijn er persleidingen gelegd voor het opbrengen van zand voor de klimaatdijk en wordt er aan de IJssel een begin gemaakt met de aanleg van de inlaat. Dit kunstwerk aan de IJssel vormt de toegang tot de hoogwatergeul (bypass). De legitimiteit van deze geul is echter nog  in behandeling bij de Raad van State. In een belangrijke tussenuitspraak in februari heeft de Raad van State de bouw van woonwijk Reeve nietig verklaard. Werkzaamheden in de vaarweg werden geschorst. In afwachting van het eindoordeel moeten de overheden een zogenaamde ADC-toets opstellen (zie onderaan), die op de zitting van 17 september (zie onderaan) is besproken.

Toont Kampen zich een bananenrepubliek?
De graafmachines van Isaladelta zijn vorige week begonnen met de aanleg van een tijdelijk weg naast de Nieuwendijk om de bouw van de Nieuwendijkbrug mogelijk te maken. Bij navraag op het stadhuis bleek er een omgevingsvergunning afgegeven te zijn waarin Kampen toestemming verleent voor de graafwerkzaamheden. Volgens de gemeente leidt schorsing van de vaarweg tot een planologisch vacuüm. De gemeente beweert dat, in strijd met de tussenuitspraak van de Raad van State, het oude bestemmingsplan op de plek van de vaarweg niet geldt en dat er dus gewerkt zou mogen worden.
Werkgroep Zwartendijk noemt dit een wel zeer creatieve interpretatie van het voorlopige oordeel van de Raad van State die strijdig is met alle bestaande jurisprudentie. Zij vervolgt: “In de bananenrepubliek Kampen kent men echter weinig waarde toe aan die jurisprudentie, vandaar dat op 15 september ruim baan werd gegeven aan de wensen van Isaladelta en de gemeente Kampen zelf. Het verlenen van een omgevingsvergunning en de weigering om de uitspraak van de Raad van State te handhaven passen immers bij de diep gekoesterde wens van het stadsbestuur om een geul voor de pleziervaart en een nieuwe woonwijk te realiseren in het ooit zo fraaie buitengebied.”

Raad van State geïnformeerd
Werkgroep Zwartendijk heeft op 5 oktober de Raad van State op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Nog deze week wordt een bezwaar ingediend bij de gemeente tegen het verlenen van de omgevingsvergunning. Dat is nog ruim drie weken mogelijk voor elke inwoner van Kampen. De Werkgroep overweegt om naar de voorzieningenrechter te stappen, maar houdt dit nog even in beraad omdat de Raad van State mogelijk al op 1 november uitspraak doet.
Slaper NoordwendigedijkZie ook:
Hoorzitting Werkgroep Zwartendijk naar tevredenheid verlopen (video)
Project ‘Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid’ (Raad van State)
ADC-toets (Natura 2000)
Gevecht tegen drijfzand (Mister M)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*