Kampen past beleid huishoudelijke hulp aan!

261

WMO

Uitspraak Centrale Raad van Beroep leidend..

Met de komst van de Wmo 2015 besloot Kampen om huishoudelijke hulp niet langer als gemeentelijke voorziening aan te bieden. Nu de Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat gemeenten huishoudelijke hulp weer moeten gaan aanbieden binnen de Wmo, moet Kampen haar beleid op onderdelen aanpassen.

Hiertoe treft Kampen op dit moment voorbereidingen om in het najaar met een toekomstbestendig plan voor de raad te komen. Dit doet zij in nauw overleg met aanbieders. Het college heeft besloten om vooruitlopend daarop een maatwerkvoorziening te treffen voor de periode van één jaar. Hiermee borgt het college de continuïteit in huishoudelijke hulp.

Een maatwerkvoorziening houdt in dat inwoners die huishoudelijke hulp nodig hebben, zich kunnen melden bij de gemeente. In een gesprek wordt nagegaan welke huishoudelijke taken inwoners zelf of met behulp van hun omgeving nog kunnen uitvoeren. Daarna kijkt de gemeente hoeveel aanvullende huishoudelijke hulp er nog nodig is. Voor het verkrijgen van huishoudelijke hulp betalen inwoners een eigen bijdrage. De hoogte hangt af van het inkomen, vermogen, leeftijd, gezinssituatie en andere eigen bijdragen die mogelijk al betaald worden.

Inwoners met bijzondere bijstand voor huishoudelijke hulp
Voor inwoners die de hulp bij het huishouden niet kunnen betalen, was een vergoeding beschikbaar vanuit de bijzondere bijstand. De Centrale Raad van Bestuur heeft geoordeeld dat dit niet meer mag. Een groot deel ontvangt dit tot 1 juli aanstaande. Omdat ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand juist gunstig was voor mensen met een laag inkomen en we het als gemeente belangrijk vinden dat deze groep cliënten aan de nieuwe situatie kan wennen, is er voor hen een overgangsperiode tot 1 oktober. Tot die tijd verandert er niets voor deze groep. Zij blijven de kosten voor huishoudelijke hulp tot die datum vergoed krijgen via de bijzondere bijstandZij blijven hun hulp ontvangen van dezelfde zorgaanbieder die nu het huis schoonmaakt en voor hetzelfde aantal vastgestelde uren. Na 1 oktober 2016 ontvangen deze mensen geen bijzondere bijstand meer, maar ontvangen ze de huishoudelijke hulp (weer) op grond van de Wmo.

Alle cliënten worden deze week per brief geïnformeerd over de veranderingen. Daarnaast worden zij tussen nu en 1 september gebeld door een Wmo-consulent om de veranderingen met hen te bespreken. Ook voor de periode na 1 oktober zetten we er ons als gemeente en zorgaanbieders voor in dat er zo weinig mogelijk gaat veranderen en dat inwoners ook na 1 oktober de hulp ontvangen van dezelfde aanbieder die zij nu hebben.

zorgInwoners met Huishoudelijke Hulp Toelage
Inwoners die over een indicatie voor hulp bij het huishouden beschikken, konden gebruik maken van een Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Dit is een tijdelijke tegemoetkoming in de kosten van € 7,50 per uur . Deze regeling zou eind dit jaar eindigen. Het college heeft echter besloten om de looptijd van deze toelage te verlengen tot 1 juli 2017. Reden hiervoor is dat er cliënten zijn die hiermee hun hulp goed geregeld hebben en niks willen wijzigen aan de situatie. Mensen die informatie willen over de maatwerkvoorziening kunnen contact opnemen met de gemeente om het gesprek aan te gaan wat in hun situatie het gunstigst is.

Eigen kracht blijft uitgangspunt
Als gemeente vinden we het belangrijk dat we met het verlaagde budget dat we vanuit het Rijk ontvangen toch de zorg kunnen blijven bieden waar dat echt nodig is. Het is en blijft daarom belangrijk dat we samen met inwoners eerst kijken in hoeverre zij zelf – eventueel met hulp uit de directe omgeving – kunnen bijdragen aan het verbeteren van de situatie. De gemeente is er wanneer dit niet of onvoldoende lukt. Dit blijft met de uitspraak van de Centrale Raad onveranderd van kracht. De komende tijd gaat de gemeente samen met zorgaanbieders werken aan een toekomstbestendige, innovatieve invulling voor het bieden van huishoudelijke hulp waarin recht wordt gedaan aan de uitspraak van de Centrale Raad, maar ook eigen kracht en zelfredzaamheid een plek krijgen.

Wethouder Spaan: “De uitspraak van de Centrale Raad is ook voor de gemeente Kampen leidend. Het geeft ons informatie die we tot nu toe niet hadden. We doen nu wat nodig is om continuiteit van zorg te waarborgen en de zorg te kunnen bieden die nodig is. Voor de lange termijn willen we de tijd nemen en zorgvuldig omgaan met het vormgeven van nieuw beleid. Dit om te voorkomen dat we in een later stadium weer aanpassingen moeten doen. Dit doen we in overleg met VNG, het Rijk en uiteraard de Adviesraad Maatschappelijke Ontwikkeling en onze zorgaanbieders. Uitgangspunt in Kampen is en blijft dat degene die zorg nodig heeft, deze ook ontvangt!”