Flinke aanwas nieuwe cursisten jeugd-EHBO

Tweede gestarte cursus door Rode Kruis bijna helemaal vol

Afgelopen dinsdag is het Rode Kruis afdeling Kampen met een nieuwe cursus jeugd-EHBO van start gegaan. In december kregen de deelnemers van de eerste cursus hun certificaat uitgereikt van burgemeester Koelewijn (zie onderaan). Met de cursus wil het Rode Kruis de zelfredzaamheid van de jeugd bevorderen. De eerste avond was een boeiende kennismaking voor de 17 nieuwe jeugdige cursisten. Daarmee zit deze cursus jeugd-EHBO al bijna helemaal vol.

jeugd-EHBOBij de uitreiking van de certificaten aan vier nieuwe jeugd-EHBO’ers, ruim een maand geleden, werd besloten om vorige week dinsdag een informatieavond te houden voor een nieuwe cursus. Het Rode Kruis had hiervoor onder andere met flyers op scholen aandacht gevraagd bij de groepen 6, 7 en 8. Maar liefst zeventien leerlingen van de Mgr. Zwijsenschool werden door hun leraar aangemeld. Op de eerste avond kwam hij zelf mee met de vijftien meisjes en twee jongens in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. De jeugd maakte kennis met de grondbeginselen en de activiteiten van het Rode Kruis en mochten zelf ook een klusje klaren dat lastiger was dan het leek.

Wat zou jij doen?
Samen met je klasgenoten fiets je naar school en je bent gezellig aan het kletsen. Plotseling komen van twee fietsen de sturen tegen elkaar en je vriendinnen vallen hard op de weg. De één klaagt over pijn aan zijn been en de ander blijft stil liggen. De nieuwe cursisten werd gevraagd wat ze dan zouden doen. Dat bleek nog niet zo één-twee-drie te beantwoorden. De komende tijd leren ze wat ze in dit soort gevallen kunnen doen.
Niet zo makkelijk als het lijkt
Goed een pleister plakken blijkt tegen te vallen. Iedereen oefende de eerste cursusavond hoe ze professioneel een pleister moeten plakken. Een onverwachts lastiger klusje dan je in eerste instantie denkt.

jeugd-EHBOIn de komende 14 lessen leren de jeugdleden wat ze kunnen doen bij ongelukjes en kleine ongevallen, zoals brand- en snijwonden, kneuzingen, botbreuken, bewusteloosheid en als je bijvoorbeeld gebeten bent door een hond. Ook reanimatie, gebruik van een AED en het bellen van 112 komen aan bod. Want wat moet je vertellen als je 112 belt? De lessen worden gegeven in het gebouw van het Rode Kruis aan de Wilhelminalaan. Er kunnen zich nog drie cursisten opgeven en dan zit de groep vol. Aanmeldingen daarna kunnen terecht op de volgende cursus jeugd-EHBO die start in september.

Als alle nieuwe cursisten in mei hun certificaat behalen, is Kampen weer zeventien jeugdige hulpverleners rijker. Jeugd die stevig in haar schoenen staat wanneer hulp nodig is en die weet wat ze moeten of kunnen doen in geval van nood. En dat is veel meer dan een pleister plakken.
jeugd-EHBOZie ook:
Vier jeugdige EHBO’ers behalen hun certificaat
Rode Kruis ontfermt zich over EHBO (video)
• Rode Kruis afdeling Kampen op het Web en op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*