Kamper Kogge in Lübeck gearriveerd (video)

Na moeizame start toch op tijd voor festival en warm onthaald

kade LübeckDonderdag aan het eind van de middag is de Kamper Kogge aangekomen in Lübeck voor het Hanzefestival waarvoor de Zwarte Dame is uitgenodigd. Dat begint vrijdag dus het vlaggenschip van Kampen is net op tijd. Dat was hard werken voor de bemanning na de vertraging in de eerste dagen. De ontvangst in Lübeck kwam des te hartelijker over.

Vanaf de kade klonk het Wilhelmus toen de Kamper Kogge de Travemünde in Duitsland binnenliep, enkele mijlen voor Lübeck. De Pasat liet haar indrukwekkende scheepshoorn klinken en tientallen mensen zwaaiden de Kamper Kogge toe. In Lübeck zelf was het welkom even hartelijk. De bemanning van zusterschip Lisa von Lübeck stond op de kade om de koggerikken te verwelkomen. Meteen na het aanmeren werd een proost uitgebracht op het weerzien.

LübeckNa het vertrek in Kampen trad er een technisch probleem op en vorige week was de Kamper Kogge aan Terschelling gekluisterd door harde en ongunstige wind (zie onderaan). Daardoor kon de Ommelandvaart niet voltooid worden en sneed men de route via het Kielerkanaal, dwars door Denemarken, af. Om de verloren tijd in te halen besloot de bemanning om in drie ploegen van vier personen aan één stuk door te varen. Gemiddeld betekent dat met een snelheid van 6 knopen. Met vakmanschap werd er bij Fehman nog zo’n 20 mijl bespaard door onder de brug door te varen (zie video).

Voor de terugreis wacht het tweede team de uitdaging om toch nog te proberen om de historische Ommelandroute van weleer te varen. Als de weersomstandigheden meezitten, hoeft de bemanning zich alleen schrap te zetten voor een flinke zeedeining. Voor het team op de heenreis gaf dat een gevecht om voldoende slaap te krijgen en bovenal om niet zeeziek te worden.

Zie ook:
Vertrek Kamper Kogge naar Lübeck
Ommelandvaart verloopt te moeizaam
Videoverslag vertrek Ommelandvaart 2016
HanseKulturFestival in Lübeck
Ommelandvaart 2016
Kamper Kogge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*