Kamper Kogge bijna verleid op de IJssel

COLUMN

Riskante situatie vlak voor thuiskomst van Ommelandervaart

Afgelopen zaterdag werd triomfantelijk de Kamper Kogge binnengehaald die terugkeerde van een geslaagde reprise van de reis ’om de Noord’. Er is informatie bekend geworden en een foto verschenen waaruit blijkt dat het op het allerlaatste moment nog mis dreigde te gaan. Er leken zich twee hachelijke momenten voor te doen.

IJsselzicht

De geplande aankomsttijd van 15u00 was goed haalbaar, zagen de mensen die de Zwarte Dame op AIS volgde, het traceringssysteem voor vaartuigen. Toen de Kamper Kogge echter om 12u45 vanaf de voormalige Zuiderzee de IJssel opvoer, verdween het schip opeens van de radar, van de AIS beter gezegd! Later bleek dat er een pitstop was ingelast. De bemanning mocht zich opfrissen bij Scheepswerf Peters en verkoos dat boven een duik in het water. Zo zagen en roken ze bij aankomst niet naar een zeemijlenverre, barre koggevaart maar ze keerden immers ook terug naar de beschaafde wereld.

Na verkwikt aan de laatste hectometers begonnen te zijn, deed zich een volgende situatie voor die heel riskant oogde. Op het uiterste puntje van de Koggewerf zat een blonde schone onze Kamper reconstructie van een middeleeuwse kogge op te wachten. Ze zat op gras in tegenstelling tot de hoge rots van waaraf een beruchte blonde nimf in vroeger eeuwen het Rijngebied in Duitsland onveilig maakte, juist op een plek waar de Rijn smal en diep is. En zo werd ook naar de Kamper Kogge gelonkt op een diepe plek dankzij het uitbaggeren van de IJssel. Met haar gezangen deed de verschijning bij Loreley vele schepen vergaan. De blonde nimf bij de Koggewerf is met zingen nooit verder gekomen dan Ventura. Bijna had zich de geschiedenis herhaald en was er een tweede IJsselkogge afgezonken, net voor de Buitenhaven, door de Lorelei van Kampen.

Lorelei
foto: Henk de Koning

Lees meer op:
Lorelei – Mythische oorzaak scheepsrampen
Ommelandvaarders heelhuids weergekeerd

Mister M

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*