Kamper Kogge kan zwammen de baas

kogge zammen2
Bouwmeester van de Kamper Kogge Kees Sars (links) onderzoekt de aantasting door zwammen.

De aantasting van de Kamper Kogge door zwammen lijkt mee te vallen. Dat zegt de bouwer van het schip Kees Sars van Sars Houtbouw na een eerste inspectie. “Dit is geen drama. Van wat ik nu zie, krijg ik geen hoofdpijn.”

Onlangs bleek dat zwammen zich hebben genesteld in het dek van de enige varende kogge van Nederland. Een zeer zorgwekkende situatie want als deze schimmelsoort voortwoekert, betekent dat binnen een paar jaar het einde van het eikenhouten schip. De zwammen hebben in ieder geval zes grote luiken en een aantal draagbalken aangetast, waaronder een balk van de mastconstructie. Maar volgens Sars, die van 1994 tot 1998 de bouw van de Kamper Kogge leidde, zijn de vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge er op tijd bij en is de schade te herstellen. “Het is goed dat dit is gesignaleerd en serieus genomen wordt.” Samen met de vrijwilligersploeg wil de scheepsbouwer nog deze winter aan de slag met het schip.

De reconstructie van een kogge uit 1340 is nu zeventien jaar in de vaart en de jaren beginnen te tellen, beaamt Sars. Maar met veelvuldig, systematisch onderhoud kan het schip nog tientallen jaren mee, verwacht hij. Zijn advies: geef de Kamper Kogge een winterkleed. “Een mooi doek eroverheen zodat de boel ’s winters droog blijft. Daar bewijs je dit scheepje de allergrootste dienst mee.”

kogge zammen1De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen en het varend erfgoed van Nederland. Meer informatie: kamper-kogge.nl en facebook.com/kamperkogge.