Kamper kogge kiest ruime sop

kogge
De Kamper kogge is donderdag eind van de middag begonnen aan de overtocht naar Engeland. “Schipper Jan Jonker en tweede schipper Willem Doorduin hebben de weerberichten bekeken”, meldt bemanningslid Reijer van ’t Hul kort voor vertrek vanuit IJmuiden, pal voor de zeesluis.

“De wind is nog steeds west maar duidelijk minder, buiten staat een behoorlijke, lastige deining. Besloten is om tegen de avond de grote haringvijver over te gaan steken.”

Afgelopen maandag vertrok de kogge voor een reis naar King’s Lynn, waar de historische bezienswaardigheid uit Kampen het Hanzefestival op 16 en 17 mei opluistert. Het is de eerste keer dat de kogge de Noordzee oversteekt. “Voor de Ketelbrug hebben we nog wat geoefend met het anker. Want hoogstwaarschijnlijk zal ook in het waddengebied vlak voor King’s Lynn geankerd moeten worden.” Dinsdag doorstond de kogge in Lelystad, afgemeerd naast de Batavia, met succes het onstuimige weer. Van ’t Hul: “Door de storm werd het water wel een meter opgestuwd. Het was hard werken met stootkussens om geen schade te krijgen.” Met een fikse wind tegen voer de kogge woensdag op de motoren naar Amsterdam. “Met dikke jassen en truien aan tegen de kou.” Tijdens het binnenvaren van de Oranjesluis ging het even mis: de kogge ramde de reling van de sluisdeur. “Gevolg: schade aan de reling. Gelukkig nauwelijks schade aan de kogge.” Donderdagmorgen werd koers gezet naar IJmuiden. De eerstvolgende stop van de Kamper kogge is zoals het er nu naar uitziet Great Yarmouth, verwachte aankomst vrijdag in de loop van de middag.

Wilt u het per minuut volgen? – De kogge is te volgen via www.marinetraffic.com.

De Kamper kogge is een zo authentiek mogelijke replica van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen.

Meer informatie: kamper-kogge.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*