Kamper Kogge zet koers naar Engeland (video)

Kerken luiden, en mensen zwaaien, het Kamper boegbeeld uit


met dank aan Henk de Koning, Gerrit Lindeboom en At Diender

Stipt om half tien is maandagmorgen hèt visitekaartje van Kampen vertrokken naar King’s Lynn aan de oostkust van Engeland. Daar bezoekt zij het Hanzefestival dat in het derde weekeinde van mei wordt gehouden. Eerst voer de Kogge naar de Stadsbrug om een groet te brengen aan de stad. De Buitenkerk en de Bovenkerk luidden het historische schip uit samen met veel zwaaiende thuisblijvers aan wal. Bovenstaande videoreportage is gemaakt door Amfika.

Kamper Kogge zet koers naar King's Lynn in EngelandVan enige koortsachtigheid of nervositeit was weinig te bespeuren op de Koggewerf, de ligplaats van de Kamper Kogge. De bemanningsleden, die KampenOnline kort sprak, gaven aan niet zenuwachtig te zijn. Noch de oude rot in het vak Reijer van ’t Hul noch de ”newbee”  Willem Doorduin. Reijer is al vaker met de kogge op reis geweest, net zoals velen van de vijftien opvarenden. Willem gaat voor de eerste keer mee maar is als kapitein bekend met het klappen van de zweep, beter gezegd de al dan niet woeste baren en golven.

Na het uitspreken van de wens voor een behouden vaart onder Gods zegen en met bijstand van Sint Nicolaas, de schutspatroon van de zeelieden, werd de trap naar de walkant opgetrokken en vertrok de kogge. Schuin voor de Stadsbrug liggend, met de boeg gericht naar de kade, werd op de IJssel een groet gebracht aan de stad Kampen waarbij het Klokkenluidersgilde Geert van Wou de kogge en haar bemanning uitgeleide deed met klokgelui. Evenals de Buitenkerk haar klokken liet luiden voor en tijdens de afvaart.
Kamper Kogge zet koers naar King's Lynn in EngelandKing’s Lynn kent een even glorierijke geschiedenis als Kampen. In de Hanzetijd was het toen nog geheten Bishop’s Lynn één van de grootste havens van Engeland. Als enige plaats in Groot-Brittannië kent King’s Lynn nog steeds een Hanzekantoor. Deze handelsposten waren binnen een stad autonome vestigingen van buitenlandse Hanzekooplieden. Op 16 en 17 mei dompelt de stad zich weer onder in de Hanzetijd. Op de website van het festival staat prominent de Kamper Kogge genoemd en afgebeeld (zie onderaan). Deze website is de Engelse tegenhanger van KampenOnline oftewel King’s Lynn Online. In de haven van de eeuwenoude stad kunnen belangstellenden tijdens het festival een kijkje nemen aan boord van onze Kamper replica van een kogge.
Kamper Kogge zet koers naar King's Lynn in EngelandOp 19 mei vangt de terugreis aan en rond 24 mei verwacht de bemanning terug te keren op de thuisbasis. Afhankelijk van de wind, waarop zoveel mogelijk gevaren zal worden. Dat was een gemiste kans bij het vertrek. Er stond wind maar vooralsnog werden de zeilen niet gehesen en vertrok men op motorkracht. Dat maakte het plaatje er niet minder mooi op. De verrichtingen van onze Kogge zullen door menigeen nauwlettend gevolgd worden. Ondanks de authentieke replica van het historische schip, gaat de Kamper Kogge toch met de tijd mee en is te volgen via GPS.

Kamper Kogge zet koers naar King's Lynn in EngelandMeer informatie is onder andere op de volgende websites te lezen:
Kampen ’meets’ King’s Lynn
Costumed Characters launch Hanse Festival
De historie van de Hanze en de Kogge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*