Kamper Kogge zoekt ondernemers met handelsgeest

kogge - vaten

Balen tabak en chocolaatjes uit Kampen. De Kamper Kogge vaart op 6 mei uit voor een Ommelandvaart met een scheepsruim gevuld met lading. “Om deze vaartocht uit de Hanzetijd zo getrouw mogelijk na te bootsen, nemen we net als vroeger handelswaar mee aan boord”, vertelt Eefje Hornis van Dijk, woordvoerder van de Stichting Kamper Kogge en een van de deelnemers aan de historische tocht. 

“Een kogge is tenslotte een handelsschip en het is die handelsgeest die Kampen in de middeleeuwen groot heeft gemaakt.” In de tijd dat honderden koggeschepen de Noord- en Oostzee bezeilden, waren tabak en chocola nog onbekend. “Toen werd veel gehandeld in zout en graan en in bijvoorbeeld stokvis, haring, pelzen, barnsteen, bier en bijenwas. Maar Kampen heeft nog altijd prachtige producten te bieden.” De Koggestichting doet daarom een oproep aan ondernemers om de Kamper Kogge te laden en zo bij te dragen aan deze tocht. Allerhande goederen zijn welkom. “Van streekproducten tot schoenen. Symbolisch sponsoren kan ook, bijvoorbeeld door laadruimte te huren of met een bijdrage in de proviandkosten van de bemanning.” Wie meer wil weten over de mogelijkheden, kan contact opnemen met Eefje Hornis van Dijk via kogge@kamperkogge.nl. “We hopen dat er meer ondernemers zijn die de handelsgeest van Hanzestad Kampen in ere willen houden.”

Op 6 mei laat de Kamper Kogge, de enige varende kogge van Nederland, historie en Hanzetijd herleven door het eeuwenoude zog van haar middeleeuwse voorgangers te volgen met de Ommelandvaart 2016. De circa zevenhonderd mijl lange route voert vanaf de Waddeneilanden naar het noorden tot de 58ste breedtegraad, waar het schip naar het oosten afbuigt richting het Skagerak. Daar moet de kogge de noordelijkste stad van Denemarken, Skagen, ronden om vervolgens een zuidelijke koers te kiezen over de Oostzee richting de Duitse noordkust.

Bestemming is het Duitse Lübeck waar het Kamper vlaggenschip is uitgenodigd voor een groot Hanzefestival van 20 tot en met 22 mei en waar de bemanning trots het nieuwe zeil van de Kamper Kogge kan laten zien. Deze is inmiddels klaar en wordt komende zaterdag om 14.00 uur voor het eerst ‘onthuld’. Dat gebeurt in bijzijn van iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, zoals de zeilmakers van de Bataviawerf, bedrijven en particulieren die een bijdrage hebben geleverd. Zij zijn allemaal van harte uitgenodigd hierbij te zijn.