Gezellig en kosteloos eten bij eeTze (video)

Begeesterd initiatief vanuit Kamper Kracht van Gea en Jaap

Ofschoon het eetinitiatief al acht maanden draait, was er nog geen officiële opening geweest. Dat was een mooie aanleiding voor een gezellige en feestelijke openingsbijeenkomst. Wethouder Spaan gaf met terugwerkende kracht het startschot in bijzijn van vele gasten, waaronder burgemeester Koelewijn. Enkele gasten zijn inmiddels vaste bezoekers op de donderdagavonden dat Gea en Jaap hun tweede huiskamer ter beschikking stellen om voor nul Euri samen te eten. Bort Koelewijn en Eibert Spaan prijzen het eetcafé, waarvoor Gea en Jaap graag hun drijfveren toelichten.

Het verlangen om voor de gemeenschap iets te doen, leefde al lang bij Gea en Jaap. Toen ze het idee kregen om voor de buurt te gaan koken, zat het gemeentelijk concept van Kamper Kracht nog in de beginfase waardoor een officiële opening achterwege bleef. Onder de noemer van Kamper Kracht bevordert gemeente Kampen initiatieven van maatschappelijk betrokken inwoners en verenigingen die positief willen bijdragen aan hun buurt. Daarom werden Gea en Jaap op dit fonds gewezen toen ze aan het zoeken waren hoe hun wens te realiseren om handen en voeten te geven aan hun Christen zijn. Enerzijds willen ze het gemeenschapsgevoel in de buurt (Kampen en IJsselmuiden) versterken en anderzijds willen ze graag iets betekenen voor de minder bedeelde medemens.

Kamper Kracht eeTzeHet initiatief van eeTze combineert beide. Aan de Burgemeester van Engelenweg 70a is iedereen elke donderdagavond tussen 18u en 20u30 welkom om aan te schuiven bij een maaltijd die verzorgd wordt door vrijwilligers. Voor een financiële bijdrage staat een potje maar dat is volstrekt geen verplichting. De andere vrijblijvendheid houdt in dat men zich niet van tevoren hoeft aan te melden. Minder bedeelden mogen zich aangesproken en welkom voelen maar net zo goed mensen die gezelligheid zoeken of alleenwonenden die eens niet kant-en-klaar willen eten. Kinderen zijn ook welkom en de kinderen van Gea en Jaap eten altijd mee. Zij helpen hun ouders mee, evenals een gestaag groeiend groepje vrijwilligers. Ook komen er donaties binnen en worden er bijvoorbeeld overgebleven groenten uit de nabij gelegen Koekoekskassen geschonken.

In haar welkomstwoord liet Gea Overweg subtiel vallen dat zij het initiatief heeft opgezet samen met haar wettige echtgenoot Jaap Boerman. Haar eigen achternaam heeft ze mede behouden om die niet verloren te doen gaan in het gezin met negen zussen. In 2002 keerden Gea en Jaap terug van zeven jaar werken voor ZOA, een Christelijke organisatie die vluchtelingen helpt in Zuid Oost Azië. Ze zijn vervolgens handel in koloniale goederen gaan drijven maar merkten dat het voortdurend en alleen maar bezig zijn met kerk en werk geen voldoening gaf. Uiteindelijk gingen ze minder werken en toen ze stopten met de handel, kwam de winkelruimte achter hun huis leeg te staan. Met vrijwilligers is in de ruimte een kleine keuken gerealiseerd en een grote huiskamer. Gemeente Kampen heeft het echtpaar vervolgens gesteund met het opzetten van eeTze. Gea gaf wethouder en burgemeester complimenten over de soepele medewerking en controle. Het werd geen enorme bureaucratie, waar ze aanvankelijk bang voor waren, of bonnetjescultuur, maar gewoon een regelmatig informeel bezoek van mensen van de gemeente.

Kamper Kracht eeTzeWethouder Spaan deelde op zijn beurt complimenten uit aan Gea, Jaap en de mensen om hen heen voor hun ondernemingszin en hun streven om voor anderen iets te betekenen. Eibert Spaan is met Zorg en WMO in zijn portefeuille binnen het College van B&W het aanspreekpunt voor Kamper Kracht en het Kamper Kompas. Nadat burgemeester Koelewijn ook lovende woorden had gesproken en een bloemetje had overhandigd, reikte de wethouder twee Kamper Kompaspoorten uit aan Gea en Jaap. Hierop moeten ze zuinig zijn en hiermee onderschrijven ze de doelstellingen van het Kamper Kompas. Gea had op haar beurt een verrassing voor beide bestuurders. Ze toverde twee T-shirts tevoorschijn met het logo van eeTze. Ondanks de benauwde omgeving door de overvolle huiskamer, trokken beide heren sportief meteen het T-shirt aan waarmee meteen hun stropdas was afgeschermd tijden het eten, merkte Eibert Spaan fijntjes op. De suggestie om op de volgende raadsvergadering ook de T-shirts aan te trekken, lieten beide heren liggen. Toen was het eindelijk tijd voor de inwendige mens. Er stond veel kippensoep klaar, Nepalese-IJsselmuidense kervelsoep en talloze hapjes. Gewoonlijk bestaat de maaltijd bij eeTze uit de reguliere drie gangen, inclusief toetje. En koffie na, voor de gezelligheid en om met iedereen bij te kletsen. Tegelijk vindt op die manier bij eeTze een integratie plaats tussen jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Want keizer, koning, admiraal, eten moeten we allemaal.

Kamper Kracht eeTzeZie ook:
Website van Kamper Kracht
VNG over het Kamper Kompas
Meer initiatieven van Kamper Kracht


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*