Replica Kamper zegel vandaag aangeboden door gemeentedelegatie
Donderdagavond zijn de Hanzedagen 2016 begonnen in Bergen (Noorwegen). Onder de vele aanwezige Kampenaren is ook een afvaardiging uit de Kamper politiek. Zij bieden vandaag, zaterdag 11 juni, een replica aan van het Kamper zegel dat in de Hanzetijd gebruikt werd. Vorig jaar werd ontdekt dat ”ons” zegel ontbreekt in de grote verzameling stadszegels van het Hanzemuseum te Bergen. Enkele gemeenteraadsleden ondernamen daarop actie.
Oproep in motie
Op vakantie in Noorwegen bezocht Harry Bruins (VVD) vorig jaar het Hanzemuseum in Bergen. Tot zijn grote teleurstelling miste hij het Kamper zegel tussen de zeer vele stadszegels die het museum in haar collectie heeft. Na overleg met de VVD nam de CDA-fractie het initiatief om een replica van de Kamper zegel te laten maken. De gemeenteraad nam vervolgens in november 2015 een motie aan waarin het College van B&W werd gevraagd deze zegel in Bergen te overhandigen tijdens de Hanzedagen 2016. Tevens zou hiermee de Hanzedagen 2017 in Kampen aangekondigd dienen te worden en tenslotte drong de gemeenteraad aan om zorg te dragen voor een prominente plaats van het Kamper zegel in het Berger museum.
Zegel ook als speld
Voor het vervaardigen van de replica-zegel is gebruik gemaakt van afbeeldingen en afdrukken uit het Stadsarchief en het Stedelijk Museum. De basis van het Kamper stadswapen wordt gevormd door de afbeeldingen op de vroegste stadszegels. Het oudst bekende zegel dateert uit 1293 stelt een burg voor met drie torens omgeven door een muur, zoals we ook terugzien op diverse in Kampen geslagen munten. De CDA-fractie heeft ook een speld laten maken van de replica-zegel om die op kleding te dragen. De speld is 28mm groot en na vandaag voor €4,95 verkrijgbaar bij Boekhandel Bos. Twee weken geleden presenteerde Cor Adema in het stadhuis het Kamper zegel met de betrokken raadsleden, op bovenstaande foto v.l.n.r. Jacolien van de Wetering, Hilde Palland, Harry Bruins en Janine de Kleine.
Middeleeuwse bekrachtiging
Duizenden charters (op perkament geschreven mededelingen) zijn er in de Middeleeuwen bekrachtigd met zegels, van was of lak en in verschillende kleuren en groottes. Ieder had zijn eigen zegel. Naast koningen en keizers ook pausen, bisschoppen, hertogen, graven en andere bestuurders. Vanaf de 12e eeuw komen de steden op en maken dan ook gebruik maken van zegels ter bekrachtiging van genomen besluiten en bevelen. Cor Adema (CDA) vindt het prachtig dat de ommuurde stad terugkomt in het huidige wapen van Kampen. Beent Keulen (VVD) vermoedt dat de zegels en munten verzameld zijn in een tijd dat het wat minder ging met de Hanze terwijl Kampen alleen lid was van de Hanze in betere tijden. In Bergen krijgt het Hanzemuseum nu alsnog het Kamper stadszegel voor hun collectie waarmee een kleine doch belangrijke missie slaagt voor de Kamper politici in Bergen.
Zie ook:
• Geschiedenisles met schoolplaten
• Kampenaren in Bergen voor Hanzedagen (video)