Karateka Cheyenne Dokter uit Kampen gaat na NK-goud voor succes op EK

Ingezonden door Karatevereniging Iryoku
“Cheyenne studeert in Friesland. Zij reisde de afgelopen tijd iedere dag op en neer van Kampen naar Leeuwarden om te trainen. Dat wij met regelmaat meedoen aan toernooien en successen hebben behaald, was voor Cheyenne een extra reden om bij ons te komen trainen.”

Fotograaf: Staffan Utzon.

Na het behalen van een eerste plaats op het Nederlands kampioenschap Kyokushin Karate op zaterdag 13 november is Cheyenne Dokter bezig met haar laatste voorbereidingen op de Europese titelstrijd. Voor de 21-jarige pupil van karatevereniging Iryoku is het NK-succes de bevestiging dat ze op de goede weg zit. Dokter, in het bezit van de zwarte band, komt uit op het onderdeel full-contact kumite; gevecht met tegenstander. Het EK is op zaterdag 4 en zondag 5 december in Kaunas, Litouwen.

Cheyenne Dokter moest het in het Zeeuwse Sommelsdijk bij de dames onder de 60 kilogram opnemen tegen een gelijkwaardige tegenstander. Dokter domineerde in de zogeheten matchmaking en na tweemaal twee minuten wedstrijdtijd wezen drie van de vijf scheidsrechters haar als winnaar aan. “Het tempo zat er lekker in”, klonk het na afloop vol zelfvertrouwen. “Waarschijnlijk heb ik gewonnen omdat ik actiever en sterker was.”

Het NK, dat werd georganiseerd door de Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie (NKKO), vormt een goede opwarmer voor het aanstaande EK in Litouwen. “Ook om te zien waar mijn sterke en zwakke punten liggen”, aldus Dokter. “Samen met mijn coach op het NK, Erwin Krot, heb ik de beelden van mijn wedstrijd op het NK geanalyseerd. Momenteel werken we aan punten van verbetering.”

Dokter vertrekt op maandag 29 november met haar hoofdleraar (Shihan) Gilbert Cleveringa naar Litouwen. In de hoofdstad Vilnius volgen nog enkele trainingen, het sluitstuk van een lange voorbereiding die begon in maart van dit jaar. Dokter: “Die bestaat uit conditie-, kracht- en technische trainingen. Ik denk dat ik goed voorbereid ben, maar het gaat niet makkelijk worden. Ik zit in de klasse met dames tussen de 50 en 55 kilogram. Mijn tegenstanders komen bijna allemaal uit Oost-Europa, dat bekend staat om zijn sterke vechters. Maar ik heb vertrouwen in een goed toernooi.”

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt ruim 120 leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO). Dokter, internationale pabostudent in Friesland, traint sinds begin 2020 bij Iryoku en geeft er ook les.

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.


Ook interessant:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*