Kentekenparkeren blijft in binnenstad Kampen

Uitspraak Hoge Raad heeft geen gevolgen voor parkeren in Kampen

De gemeente Kampen houdt vast aan haar parkeerbeleid, het kenteken blijft het uitgangspunt voor handhaving. De uitspraak van het Gerechtshof en de Hoge Raad heeft geen gevolgen voor het parkeerbeleid van de gemeente. De gemeente Kampen ziet bovendien veel voordelen in kentekenparkeren.

Vorig jaar is bij het Gerechtshof Amsterdam een uitspraak gedaan in een zaak tussen een parkeerder en de gemeente Amsterdam. Een automobilist had geparkeerd zonder het (juiste) kenteken in te voeren. De automobilist kreeg een boete. De automobilist maakte bezwaar en kon via een bankafschrift aantonen dat hij wel degelijk had betaald. Onlangs heeft de Hoge Raad hierover een uitspraak gedaan. Gemeenten mogen het kenteken als uitgangspunt voor handhaving gebruiken en mogen dus ook een boete opleggen. Als de parkeerder kan aantonen dat betaald is, dan vervalt de boete.

Het kenteken blijft het uitgangspunt voor handhaving in Kampen. Dit betekent dat handhavers een boete mogen opleggen als automobilisten het (juiste) kenteken niet hebben ingevoerd en als zij kunnen zien dat er niet betaald is. De parkeerder kan bezwaar maken. Als de parkeerder kan aantonen dat betaald is, bijvoorbeeld via bankgegevens, dan vervalt de boete.

Video

November vorige jaar besteedde KampenOnline met onderstaande video aandacht aan het kentekenparkeren. Bekijk de video hieronder in de player.

Voordelen kentekenparkeren
De gemeente Kampen ziet veel voordelen in kentekenparkeren. Ten eerste wordt het mobiel parkeren steeds populairder en daarvoor is invoer van het kenteken vereist. Mobiel parkeren is laagdrempelig voor de gebruiker, omdat men geen parkeerautomaat meer hoeft te gebruiken. Sinds februari is het aantal aanbieders voor mobiel parkeren in Kampen ook uitgebreid. Ten tweede biedt het veel voordelen voor handhavers, zij kunnen efficiënter controleren omdat het kenteken de basis is voor de parkeerrechten.
parkeercontrolleur-1620x1080

De gemeente Kampen is continue bezig met het verbeteren van de mogelijkheden voor parkeren in Kampen. In de toekomst wil zij meer digitale mogelijkheden bieden.