vrijdag, april 19, 2024

HomeNieuwsKHC blij met drie punten, DOS baalt van de arbitrage.

KHC blij met drie punten, DOS baalt van de arbitrage.

-

Bij de sportredactie van Kampenonline is het een goede gewoonte om door de vereniging ingebrachte verslagen op de website te plaatsen. Bij een voetbalderby, zoals die van KHC tegen DOS, welke afgelopen zaterdag gespeeld werd heb je dan te maken met het fenomeen van twee verslagen over dezelfde wedstrijd.

Na een spannend, niet hoogstaand, duel waarbij twee rode kaarten aan DOS zijde vielen, wist KHC de punten thuis te houden. De 3-0 winst werd niet zonder slag of stoot binnen gehaald. Lees hier de beide verhalen over deze wedstrijd geschreven door een blauwwitte en geelzwarte bril.

Het verslag van Tjibbe van Dijk (KHC):

KHC blijft door zege ongeslagen.

KHC blijft knap mee doen in de top van de 1e klasse E. Het versloeg buurman Dos Kampen, maar alles behalve gemakkelijk ging dat niet. De buren hadden met 2 knappe overwinningen op respectievelijk WHC en koploper Quick’20 de matige competitie start doorbroken. KHC heeft de wind mee, en komt steeds beter op stoom.

De wedstrijd begon direct al met een hoop commotie. Al in de 8e minuut volgde er een rode kaart voor Dos Kampen speler Ayoub Lakhloufi na een harde charge op Boaz Smits. De jeugdige arbiter Endeman paste eerst de voordeelregel toe en dat was misschien wel de inleiding tot een hoop ellende. In het vervolg een hoop duw en trek werk en dus de rode kaart voor Ayoub. De arbiter had beter direct kunnen fluiten en had het wellicht dan met geel kunnen afdoen. In het verdere vervolg van de matige derby waren de kansen spaarzaam. KHC bouwde een licht veldoverwicht op, en scoorde via een prachtig doelpunt van Maurice Vespignani in de 16e minuut de 1-0. Een paar minuten later leek Dos Kampen op gelijke hoogte te komen. Maar met een uiterste krachtsinspanning wist doelman Steven Vonk de bal uit de kruising te halen. KHC kreeg ook nog een kans via Leroy Knol maar gescoord werd er niet meer voor rust.

Na de rust een matige wedstrijd met veel kleine overtredingen en kaarten. De irritatie die al vroeg in de wedstrijd was ontstaan kreeg een verder vervolg. Waar gezegd moet worden dat Dos Kampen in de counter gevaarlijk bleef en op zoek ging naar de gelijkmaker. Allan Bakker was nog het dichts bij een tegentreffer, want zijn perfect genomen vrijetrap spatte uiteen op de kruising en kwam KHC goed weg. Die zelfde Bakker kreeg even later ook nog een rode kaart voor een overtreding op Jarron de Lange. De wedstrijd is dan gespeeld. In blessuretijd maken Karim Gabara en Cris Westerkamp er nog 3-0 van maar dat was voor de statistieken.

Volgende week zaterdag speelt KHC wederom een thuiswedstrijd. Dan komt koploper Quick’20 uit Oldenzaal op bezoek. De Tukkers wonnen met maar liefst 10-1 van stadgenoot Go Ahead Kampen en staan 1 punt voor op KHC dat op de 2e plek blijft staan. Een echt topduel waarbij beide ploegen strijden voor de kop positie. De wedstrijd op Sportpark De Venen begint om 14.45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Kirimit uit Almelo.

Man van de wedstrijd.

Maurice Vespignani

gevecht om de bal bij KHC tegen DOS

© Foto’s: John Zoetebier

En vervolgens het verslag van Jan de Vries (DOS Kampen)

DOS verliest van twaalf tegenstanders

Iedereen van KHC en DOS keek reikhalzend uit naar de eerste stadsderby. KHC draait de hele competitie al goed, is nog ongeslagen en heeft slechts twee doelpunten tegen. De geelzwarten zijn na een beroerde start na twee knappe overwinningen tegen WHC en Quick ’20 ook lekker warm gedraaid. Het publiek ging er dus eens goed voor zitten.

In de 6e minuut drong Matthijs de Blok over rechts door en haalde de achterlijn. Zijn voorzet bereikte echter geen medespeler en werd weggehaald door een KHC verdediger. In de daaropvolgende dreigende tegenaanval werd Boaz Smits, nog op de eigen helft, door Martijn Barneveld gevloerd. Scheidsrechter Endeman floot hier niet voor. Op het moment dat Smits weer overeind is gekomen en hij er opnieuw met de bal vandoor wil wordt hij wederom geraakt. Het is overduidelijk dat Ayoub Lakhloufi te laat is en Endeman dit keer zeker een kaart gaat trekken. Nog voordat de kaart is getrokken is er op het veld een opstootje ontstaan. Als de kruiddampen zijn opgetrokken blijkt dat Ayoub een rode prent voorgeschoteld heeft gekregen van arbiter Endeman. Een zware straf. Het getrek en gedoe over en weer blijft onbestraft. KHC krijgt binnen een paar minuten enkele goede mogelijkheden, maar Justin Bruins weet redding te brengen. Toch weet de thuisploeg binnen het kwartier op voorsprong te komen. Een vrije bal van Karim Gabara wordt door de inkomende Maurice Vespignani half hoog ineens uit de lucht tegen de touwen gewerkt.
Na de vroege tegengoal bleef DOS de rest van de eerste helft gemakkelijk overeind. KHC hanteerde veelvuldig de lange bal en was zo af en toe dreigend, maar Justin hoefde voor rust niet meer in actie te komen. Dat gold niet voor zijn opponent Steven Vonk. In de 20e minuut mocht Allan Bakker aan de linkerzijkant van het vijandelijk strafschopgebied een vrije bal nemen. De bal ging perfect in de kruising van de korte hoek. Doelman Vonk had hier op tijd rekening mee gehouden en wist zodoende knap redding te brengen. Een paar minuten later was er opnieuw een vrije bal voor DOS. Dit keer op circa twintig meter en recht voor het doel. Het schot van Allan ging nu een meter over. Pas in de 37e minuut was er weer enige opwinding en wederom kwam het gevaar van de geelzwarten. Matthijs verschafte zich vanuit de tweede lijn voldoende ruimte voor een uithaal. Vonk dook op tijd de goede hoek in en keerde het schot. Nog voor rust liet scheidsrechter Endeman twee keer van zich horen. Beide keren gaf hij geel aan een speler van DOS, terwijl een KHC-er aan de basis stond van het incident. De jonge arbiter van dienst liet zien dat hij de derby duidelijk niet aan voelde.

Het eerste gevaar na de theepauze kwam van de thuisploeg. Een schot van Karim Gabara ging van dichtbij nipt over. Vijf minuten later liet DOS zich zien. Een strak en laag schot van Nick Hendriks belandde in de handen van doelman Vonk. In de 62e minuut raakte Justin na een verre uittrap geblesseerd aan zijn kuit en moest vervangen worden door Kevin Dijkstra. KHC bleef ondertussen in een te laag tempo spelen om het DOS moeilijk te maken. Het leek er sterk op dat men de defensieve stellingen niet durfde te verlaten en dat het elftal beducht bleef voor het gevaar van Matthijs en Allan. In de 73e minuut bleek dat dit ook terecht was. Een fraaie steekbal van Raymon Beuling werd op waarde geschat door Allan. Voordat de rappe buitenspeler kon uithalen werd hij op de rand van de zestien gevloerd. Allan ging zelf achter de bal staan. Met een prachtige krul omzeilde hij de muur en ook doelman Vonk had geen verweer. Helaas spatte de bal via de onderkant van de lat het veld weer in.
DOS bleef ondanks een man minder op zoek naar de gelijkmaker. Het elftal had daar zeker ook recht op en het leek een kwestie van tijd dat dit doelpunt een keer zou vallen. Maar toen in de 76e minuut ook Allan met rood werd weggestuurd was er echt een ongelijk speelveld gecreëerd door arbiter Endeman. Met negen tegen twaalf wordt het onmogelijk. DOS verliest deze middag niet van KHC, maar van de scheidsrechter. Pas in de extra tijd wist KHC afstand te nemen van de taaie DOS krijgers door doelpunten van Gabara en invaller Cris Westerkamp.

Zo is de eerste stadsderby van dit seizoen nooit een echte krachtmeeting geworden. En dat is enorm jammer. Voor de spelers en trainers, maar zeker ook voor het publiek. KHC blijft ongeslagen en meestrijden voor de eerste positie. Volgende week mag men het thuis opnemen tegen koploper Quick ’20. DOS speelt eveneens thuis en dan is SVZW de tegenstander. Het trainersduo Johan Pitstra en Wilfred Rill heeft deze week de tijd om na te denken hoe ze het verlies van Ayoub en Allan gaan opvangen. De potentiële vervangers staan te trappelen om hun kans te pakken en hebben de afgelopen weken laten zien er klaar voor te zijn.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins (62e Kevin Dijkstra), Lucky Akot, Jake Stam (62e Rick Diender), Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks (86e Marc ter Steeg), Ayoub Lakhloufi, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (86e Mark Sollie), Allan Bakker.