Door Leo Schuur

DOS Kampen heeft, gesteund door veel supporters, de op voorhand lastig ingeschatte uitwedstrijd in Dalfsen tegen ASC’62 overtuigend met 1-5 gewonnen.

Tegen ASC’62 is het over het algemeen moeilijk voetballen voor DOS. De Dalfsenaren zijn groot en sterk en spelen vaak de lange bal op de spitsen en zoeken dan de aansluitende middenvelders. Daarnaast was het natuurlijk afwachten hoe beide selecties uit de kongingsdag waren gekomen.

Het bleek dat DOS de feestdag beter had verteerd want in de 6e minuut pikte de sterk spelende Leroy Krijn de bal op na een ingooi van ASC en stuurde met een schitterende dieptepass over zo’n 50 meter Tom Diender weg en die faalde niet voor de keeper. 1-0.
DOS ging door en de vrije trap van de vaak ongrijpbare Julian de Ruiter, na een actie van Twan Knul, werd bij de tweede paal door de keeper van ASC losgelaten waarna Raymond Beuling geheel vrijstaand de 2-0 mocht maken.

ASC was van slag en DOS ging door. Julian de Ruiter pikte de bal op speelde op de 16 de volledig vrijstaande Twan Knul aan. Die kon nog even naar huis bellen hoe vrij hij wel stond en prikte zo rond de 17e minuut de 3-0 in het doel. Diezelfde Knul had na een diepe bal en een fout van zijn verdediger de 0-4 kunnen maken maar dit keer redde de keeper.
De DOS storm luwde even en ASC kwam iets beter in het spel. Een schotje voorlangs en een knal van afstand waren echter geen probleem voor keeper Dijkstra. De linkerkant van DOS met de Ruiter, Horstman en van de Worp was goed op dreef en ASC had handen, voeten en gele kaarten nodig om ze af te stoppen.

In de 40e minuut de eerste echte aanval van ASC was ook meteen raak. DOS stond even met 10 man vanwege een 2e blessurebehandeling van Raymond Beuling die ook direct gewisseld werd door de prima spelende Mark Westerhoff.

Na de rust bleef DOS het initiatief houden en ASC onder druk zetten. In de 53e minuut zette Westerhoff goed door maar zijn schot ging net naast. Na een kwartier bracht ASC een extra aanvaller wat resulteerde in enkele hoekschoppen die niets opleverden. DOS bleef vrij eenvoudig op de been ook door het sterke centrale verdedingsduo Adema/Krijn. De wedstrijd werd rommeliger door de vele overtredingen van met name ASC. Ook Wim Snippe pakte na een tackle een gele kaart.

Er kwam naar mate de wedstrijd vorderde meer ruimte voor DOS en dat werd goed uitgespeeld. Een mooi steekballetje van de Ruiter op Tom Diender werd hard in de korte hoek geknald 1-4. Hiermee was het verzet van ASC definitief gebroken.
DOS wisselde Diender voor Westendorp en Robin Mulder voor Wim Snippe.
DOS kreeg via Horstman en Knul nog kansen om de score verder op te voeren maar beide misten.

Het laatste wapenfeit van ASC was een droge knal buitenkant paal maar het slotakkoord was voor DOS. Via Westendorp kwam de bal bij Knul in de 16 en die draaide handig weg en zette de 1-5 eindstand op de borden. De prima scheids floot daarna meteen ook voor het einde van de wedstrijd.

Trainer Erwin Kwakkel was na de wedstrijd uiteraard zeer tevreden. Hij had een meer verdedigend ASC verwacht omdat zij normaal met 5 verdedigers spelen. Dat deden ze vandaag niet en DOS heeft hier goed gebruik van gemaakt. Hopelijk valt de blessure van Beuling mee waardoor DOS de laatste 3 wedstrijden van de competitie op volle sterkte kan aantreden.

In de stand blijft DOS op de tweede plaats omdat ook concurrenten Den Ham en Enter Vooruit wonnen.