woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuws‘Koninklijke dialyse’ bij Isala

‘Koninklijke dialyse’ bij Isala

-

Drie keer per week moeten dialyseren hoeft geen belemmering te zijn om op vakantie te gaan. Afgelopen twee weken dialyseerde Jan de Vries (78), professor in de alternatieve geneeskunde in Schotland, bij Isala. ‘Een koninklijke behandeling hier.’

Foto persbericht meneer de Vries vakantiedialyse Isala Meneer de Vries uit Schotland dialyseert bij Isala.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Vries oorspronkelijk uit Nederland en wel uit Kampen. Onder meer een familiefeest maakte dat hij de oversteek naar Nederland wilde maken. Het is de eerste keer dat hij kennismaakt met vakantiedialyse. ‘Ik vond het best spannend, ook omdat ik mij op de boot niet zo lekker voelde. Maar ik moet zeggen ze zijn geweldig hier. De zorg is efficiënt, de begeleiding is goed en ze zijn hier zo vriendelijk. De verpleegkundigen luisteren naar mij en doen echt hun best om het mij naar de zin te maken. Ik voel mij ontzettend goed.’ Het is niet dat meneer de Vries ontevreden is over de zorg die hij in Schotland krijgt. ‘Absoluut niet, maar ik vind het hier veel persoonlijker. Dat valt mij positief op. Ik ben onder de indruk.’

Dokter Kolff
De professor dialyseert nu bijna een jaar. ‘Ik had een blaasontsteking en daar was ik heel erg ziek van. Mijn kleindochters, allebei arts, zeiden dat ik naar het ziekenhuis moest. En daar werd uiteindelijk duidelijk dat mijn nieren het nauwelijks nog deden. Maar wat bijzonder is, is dat dokter Kolff (red. de uitvinder van de nierdialyse) mijn moeder tijdens een bezoek in het ziekenhuis in Kampen had verteld dat ik later problemen zou krijgen met mijn nieren. Ik was toen zeven, maar zijn voorspelling klopte dus.’ Toen de vakantiedialyse voor Jan de Vries was aangevraagd, kon hij kiezen uit Utrecht en Zwolle. ‘Omdat ik nog een huis heb in Kampen, was Zwolle natuurlijk mijn eerste keus. Wat een prachtig mooi ziekenhuis. Ik ga hier graag nog een keer naar toe.’

Bekend gezicht
In Engeland is Jan de Vries een bekend gezicht. Op televisie, in kranten en hij schreef ruim vijftig boeken over alternatieve geneeswijzen. ‘Ik ben bekend van het samenbrengen van de conventionele en complementaire geneeskunde’, zeg ik altijd maar. Ook werkte hij samen met televisiepresentator  Gloria Hunniford in een tweewekelijks programma op de BBC.

Vakantiecommissie
Vorig jaar dialyseerden 31 patiënten bij Isala die in de regio Zwolle op vakantie waren. Lastig is dat vanwege het gevaar van MRSA besmetting de patiënten soms eerst in isolatie hun dialyse krijgen of pas aan het einde van de dag geholpen kunnen worden. Een verzoek voor vakantiedialyse komt binnen bij de vakantiecommissie. Zij leggen het verzoek voor aan één van de nefrologen omdat het medisch wel verantwoord moet zijn. Bijna altijd wordt de aanvraag goedgekeurd. Vervolgens is er overleg met de patiënt over het meest geschikte moment.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen