Door Pieter Treep

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een beslissende stap gezet op weg naar het kampioenschap. In een heerlijk korfbalgevecht werd directe concurrent Phoenix met 21-20 verslagen. DOS kan komende zaterdag de laatste benodigde punten binnenhalen.

Al weken stond de wedstrijd DOS – Phoenix met hoofdletters genoteerd in de agenda van de Kamper korfballiefhebbers. DOS stond één punt voor op Phoenix en had aan een gelijkspel genoeg om alles in eigen hand te houden. Phoenix moest winnen om het scenario in de eerste klasse compleet om te keren. Een stampvolle tribune in sporthal De Reeve mocht getuige zijn van dit korfbalgevecht.

Dat het een gevecht zou worden, was vooraf bekend. Het fysiek zeer sterke Phoenix schuwt het lichamelijk duel niet en het was aan scheidsrechter Dekker om de grenzen te bepalen. Die deed dat op een bekwame wijze. Omdat DOS ook niet van plan was om opzij te gaan voor het fysieke korfbal van Phoenix werd het een wedstrijd met continu forse duels in de reboundzone.

Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor de uitstekend spelende Wesley Doorn (zie bijgaande foto). Hij moest het opnemen tegen de geslepen Tjalle van Zoelen. Doorn liet zich echter niet provoceren door de routinier en won gaandeweg de wedstrijd steeds meer duels. “Een jaar geleden was me dat nog niet gelukt”, gaf Doorn na afloop aan, “dan was ik misschien wel in zijn manier van spelen meegegaan. Nu weet ik beter hoe ik om moet gaan met dit soort spelers.” Omdat Doorn ook nog eens de nodige korte kansen in de korfzone doeltreffend afrondde, hij kwam tot vijf treffers, groeide hij aan Kamper zijde uit tot de smaakmaker van de wedstrijd.

Vanaf het begin van de wedstrijd waren het de verdedigingen die het spelbeeld bepaalden. Beide coaches hadden hun huiswerk goed gedaan en hun ploegen tactisch prima voorbereid. DOS koos ervoor om in het voorveld één op één te verdedigen en Phoenix te dwingen om veel van afstand te schieten. Vooral André Beens viel daarbij voor de zoveelste keer positief op. Dit keer moest de Zoetermeerder topscoorder Chris Pieper ervaren hoe lastig het is om Beens tegenover je te hebben staan. Pieper kon nauwelijks loskomen van Beens. In de eerste helft kwam hij nog tot vier treffers, maar in de tweede helft kon hij slechts twee keer vanaf de strafworpstip scoren.

Phoenix wilde kost wat kost de aanvalskracht van de Kamper dames afstoppen. De heren van Phoenix namen bij het voorverdedigen alle risico’s om de ballijn richting korf af te schermen en dat deden ze uitstekend. Zo kon het gebeuren dat het aantal Kamper vrouwentreffers onder de tien bleef steken. Het is lang geleden dat een tegenstander dat lukte.

Gevolg van het sterke verdedigen aan beide kanten was een doorlopend schaakspel. Zoeken naar een goede schotkans en voorkomen dat de zoemer van de schotklok de aanval afbrak, het was een lastige opgave. Doelpunten waren dan ook duur. Daar komt bij dat beide teams ook de nodige kansen onbenut liepen. De wedstrijd deed niet alleen een aanslag op de zenuwen van de toeschouwers, ook de spelers hadden er last van. Phoenix miste twee keer vanaf de stip, DOS zelfs drie keer.

DOS stond vanaf het begin van de wedstrijd steeds aan de goede kant van de score. Tot 9-7 werd er met een verschil van twee doelpunten gewisseld. Bij 9-9 kwam Phoenix langszij. Het zou de laatste keer zijn. Nog voor rust liep DOS uit. De rust leek aan te brengen bij 13-9, maar de zeer nuttig aanwezige Iris van Bruggen gooide vlak voor rust de 14-9 in de korf.

In de tweede helft was het verschil lang tussen de twee en vier doelpunten. Dat doelpunten duur bleven, bleek tussen de vijfde en de vijftiende minuut. In die fase werd door beide ploegen niet gescoord. Van Bruggen maakte aan die patstelling een eind door van afstand 18-14 te scoren.

Met nog tien minuten op de klok leek dat het beslissende gaatje te zijn, maar twee goede wissels aan de kant van de ploeg uit Zoetermeer, brachten nieuw elan bij Phoenix. De ploeg kroop steeds dichterbij en scoorde anderhalve minuut voor tijd 20-19.

In de slotfase bleek hoe DOS mentaal en tactisch is gegroeid in de laatste maanden. De bal werd in de ploeg gehouden en het schot werd pas kort voor de zoemer genomen. Het was de topscoorder van DOS, Matthijs Bastiaan, die in de zoemer 21-19 scoorde, met nog zevenendertig seconden te gaan. Dat dat genoeg was voor de winst, wist vriend en vijand. Terwijl het publiek alvast een feestje bouwde, scoorde Phoenix drieëntwintig seconden voor tijd 21-20. Daarna gaf DOS de bal niet meer uit handen. De tijd werd volgespeeld en direct na het laatste fluitsignaal kon er vast een voorschot genomen worden op het aanstaande kampioenschap. Zaterdag speelt DOS in Rijswijk tegen Refleks en bij winst voor DOS is het kampioenschap zeker.

Jan Wiegers was na afloop uiteraard een gelukkige trainer: “Het is klasse dat we in deze fysieke wedstrijd zo goed omgegaan zijn met de druk. Werkelijk niemand heeft verzaakt. Aanvallend hadden we het lastig, maar dat hebben we door prima verdedigen goed gecompenseerd. Dit is een verdiende overwinning.”

Doelpunten DOS: Wesley Doorn, Iris van Bruggen en Matthijs Bastiaan 5x, Linda van Keulen 3x, Daniël Lewerissa 2x, Esther Hamberg 1x