Korfballers DOS overklassen WEZ Handlich/Dow

129

Bastiaan scoort vijftien treffers

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zaterdag Wêz Handlich/DOW overklast. De 20-36 eindstand laat zien dat er geen twijfel was over wie de betere ploeg was. Matthijs Bastiaan scoorde liefst vijftien keer, een nieuw record voor DOS. De Friese fusieclub Wêz Handlich uit Rottevalle en DOW uit Eastermar spelen hun thuiswedstrijden in de sporthal in Houtigehage. Mede door de vele Friese en Kamper supporters werd het een sfeervol gebeuren. Zij zagen een doelpuntrijk duel in een veel te harde wedstrijd.

Dat het hard kon worden wist DOS vooraf. Fries korfbal wordt vaak gekenmerkt door veel fysiek optreden. Scheidsrechter Bonnema had het er zichtbaar moeilijk mee. Hij was lang niet altijd duidelijk in zijn beslissingen en zeker niet consequent. Het was goed dat DOS gewoon haar eigen spelletje speelde en op basis daarvan terecht de wedstrijd won.
Van de eerste acht doelpunten kwamen er liefst vijf uit een vrije bal of een strafworp. Ook daarna werd er regelmatig naar de stip gewezen. Uiteindelijk scoorden beide ploegen beiden zeven keer vanaf de strafworpstip. “Een verbeterpunt voor ons”, vond trainer-coach Jan Wiegers na afloop, “we laten ons toch verleiden om deels mee te gaan in het fysieke korfbal en krijgen dan onnodig vrije ballen en strafworpen tegen. Dat moeten we eruit halen, anders geven we de tegenstander te makkelijk kans om bij te blijven.”

Via 3-6 na tien minuten liep DOS langzaam maar zeker weg. Bij rust was het eerste gat geslagen: 9-15. Die zes doelpunten verschil bleef tot 12-18 op het scorebord staan. Op dat moment was er vijf minuten gespeeld in de tweede helft. Daarna was het alleen nog maar DOS. De Kamper ploeg speelde de verdediging van Wêz Handlich / DOW helemaal zoek en tien minuten later stond het 14-29. Het gaf Wiegers de kans om zijn reserves de kans te geven mee te doen in het eerste team: “Ze staan altijd voor ons klaar, nu kunnen ze ook speelminuten pakken.”

Matthijs Bastiaan was aan Kamper zijde de man van de wedstrijd. Bastiaan scoorde aan de lopende band en zag de teller steken op vijftien doelpunten. Van afstand, korte kansen, doorloopballen, vrije ballen, strafworpen, ze gingen er allemaal in. Bastiaan haalde daarmee een streep door het record van René Bruggeman, die met veertien treffers in één wedstrijd recordhouder van. Bastiaan: “Met dank aan Iris, Esther en André, mijn vakgenoten. Ik kon eigenlijk iedere aanval vrij makkelijk aanleggen en zij speelden mij steeds prima uit. Maar dat het er vijftien waren had ik zelf eerst niet eens in de gaten. Wel leuk dat ik René nu gepasseerd ben, we hebben jaren samen in het eerste gespeeld.” Bastiaan profiteerde eerst regelmatig van de slechte communicatie tussen de beide verdedigende heren van de thuisploeg, die te laat elkaars positie moesten overnemen. Toen dat later in de wedstrijd beter ging, liet Bastiaan zien dat hij ook in het 1 tegen 1-duel zijn tegenstander de baas was.

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 15x, Linda van Keulen 6x, Daniël Lewerissa 4x, Nikita Brehler en Wesley Doorn 3x, Iris van Bruggen, Esther Hamberg, Demi Hazelhoff, André Beens en Dennis van Putten allen 1x
Op de foto Matthijs Bastiaan op weg naar weer een treffer.