Korfballer DOS met schrik vrij

1229

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn zaterdag tegen Wêz Handich met de schrik vrij gekomen. In een keihard duel, soms over de grens van het sportieve, scoorde Nikita Brehler een minuut voor tijd de winnende treffer: 29-28.

Het was opnieuw hard. Scheidsrechter Jonkers had zijn handen vol aan het Friese geweld. Hij floot weliswaar regelmatig af voor de harde overtredingen, maar verzuimde grenzen te stellen. Een natrappende beweging, een elleboogstoot en een bewuste tackle. Jonkers stond erbij, floot wel af, maar liet nergens merken dat dit soort gedrag op geen enkel sportveld thuishoort. “Op die manier geef je een fysiek spelende ploeg als Wêz Handich het idee dat alles mag”, mopperde trainer-coach Jan Wiegers na afloop, “dan wordt het een veldslag. We kwamen bont en blauw van het veld en mogen hopen dat volgende week iedereen weer speelklaar is.”

Het is eigenlijk volstrekt onnodig dat Wêz Handich zo hard speelt. De ploeg uit Rottevalle heeft gewoon een goed team met een paar sterke puntspelers. Niet voor niets is het in deze klasse the best of the rest. Degradatiezorgen zijn er niet. Ook tegen DOS liet Wêz Handich zien dat ze goed kunnen korfballen. Bovendien hadden de Friezen hun huiswerk goed gedaan. DOS had de uitwedstrijd met 20-36 gewonnen en zich nu veel beter ingesteld op het spel van DOS. Zo had DOS veel te weinig aanvallende rebounds en werden veel Kamper aanvallen al na één schot beëindigd. Bovendien kregen de geelzwarte puntspelers veel minder ruimte aan de buitenkant voor hun schoten.

Nadat de wedstrijd aanvankelijk gelijk opging, kon DOS in het tweede gedeelte van de eerste helft langzaam maar zeker weglopen. Bij rust leidde het volkomen verdiend met 15-9 en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de poelenten. Ook het uitvallen met een enkelblessure van iris van Bruggen leek geen probleem te zijn. Haar vervangster Manon de Waal deed het prima. Toch werd vooral in de tweede helft de reboundkracht en het aanvallend vermogen van Van Bruggen gemist, waardoor DOS in haar tweede aanvalsvak te afhankelijk werd van topscoorder Matthijs Bastiaan.
De tweede helft liet een heel ander spelbeeld zien. Wêz Handich kwam overdonderend uit de startblokken. Na drie minuten hadden de Friezen in zeven aanvallen slechts negen schoten nodig om DOS te achterhalen: 16-16. Vanaf dat moment wist DOS dat ze serieus aan de bak moest voor de punten. DOS versnelde en pakte opnieuw een voorsprong. Toch werd die nooit groter dan drie doelpunten. Zeven minuten voor tijd slaagde Wêz Handich er opnieuw in langszij te komen: 24-24.

In die slotfase koos Wiegers voor de tactische variant om topverdediger André Beens in de aanval steeds te laten vervangen door Dennis van Putten. Die ingreep pakte goed uit. Van Putten zorgde voor meer variatie in het tweede aanvalsvak en was goed voor drie treffers.

Vanaf 24-24 werd ieder doelpunt van DOS direct daarop geëgaliseerd door Wêz Handich. Met nog vijf minuten te spelen stond er een 28-28 stand op het scorebord. Maar vanaf dat moment stokte het scorend vermogen. Zelfs vanaf de strafworpstip ging het mis. DOS miste de hele wedstrijd liefst vier strafworpen en dat is teveel op dit niveau. Het kostte de ploeg bijna punten. Nu had het nog het afgedwongen geluk dat na een snelle aanval Nikita Brehler een minuut voor tijd de winnende treffer in de mand deponeerde. Dat het juist Brehler was, paste helemaal in het beeld van de wedstrijd. Brehler, misschien wel de minst opvallende speler aan Kamper zijde, speelt al weken goed en profiteert steeds vaker van de ruimte die het snelle aanvalsspel van anderen oplevert. Vaak eindigt de bal dan bij haar en kan zij van halve afstand aanleggen. Het leverde Brehler het etiket topscoorster op en het genoegen de winnende erin te gooien.

DOS speelde de wedstrijd daarna geroutineerd uit en benutte zo de narrow escape, die haar richting het kampioenschap moet brengen. Wiegers: “Maar je ziet ook dat we echt het wild zijn geworden, waarop iedereen jaagt. Letterlijk en figuurlijk. We worden daarbij niet door de scheidsrechter beschermd, dat zullen we echt zelf moeten doen. Snel blijven spelen en de kansen afmaken. Dan blijf je uit het duel en geef je de tegenstander geen kans om dichtbij te bliijven.”

Zaterdag speelt DOS opnieuw thuis, maar dan in de Oosterholthoeve en om half acht.
Doelpunten DOS: Nikita Brehler 6x, Linda van Keulen 5x, Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan 4x, Dennis van Putten 3x, Iris van Bruggen, Wesley Doorn en Daniël Lewerissa 2x, André Beens 1x