donderdag, maart 28, 2024

HomeNieuwsKorfballers DOS verslaan streekgenoot ASVD

Korfballers DOS verslaan streekgenoot ASVD

-

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen hebben de derby tegen ASVD Dronten winnend afgesloten. In eigen huis was het team van Jan Wiegers met 17-15 de sterkste. DOS dankte de winst aan twee goede fases in de wedstrijd.

Korfbal-sport4-522x391
Het was de verdienste van ASVD dat het DOS de grootste moeite kostte om de beide punten in Kampen te houden. De ploeg van oud-DOS-trainer Wilbert Leendertse speelt in een lager tempo dan de Kampenaren, maar weet in dat lage tempo precies de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. En omdat ASVD in de rebound sterk speelde, kreeg de Dronter ploeg genoeg kansen om te schieten. Bij DOS ging de eerste rebound te vaak verloren, waardoor de druk op de schutters alleen maar toenam. Je zou dus ook kunnen zeggen dat het de zwakte van DOS was dat ASVD op resultaat mocht hopen.

ASVD startte sterk in Kampen. Met een scorende hoofdrol voor Vincent van Brussel werd DOS onder druk gezet en na vijfentwintig minuten spelen was de stand 4-8. Een terechte tussenstand, omdat DOS gewoon niet goed genoeg speelde. De passing was matig en er werden in het aanvalsvak verkeerde keuzes gemaakt.

De laatste tien minuten voor rust veranderde het beeld van de wedstrijd volledig. Het hoge tempo van DOS leidde nu niet tot balverlies en in de rebound werden meer ballen gepakt. ASVD moest ruimte weggeven en binnen tien minuten kantelde de wedstrijd. Bij rust stond DOS opeens aan de goede kant van de score: 11-9.

Wie dacht dat DOS dat goede spel na rust direct door kon trekken kwam bedrogen uit. ASVD kwam snel langszij en tot 13-13 ging de wedstrijd gelijk op. Jan Wiegers greep in met een wissel. Hij zette André Beens in, die tegenover Van Brussel ging verdedigen. Die wissel sorteerde effect. Van Brussel scoorde niet meer en DOS liep in tien minuten tijd uit naar 17-13. Met nog een kwartier te gaan was dat het beslissende gaatje. In de slotfase kwam ASVD nog terug tot 17-15, maar de winst voor DOS kwam niet meer in gevaar.

Na afloop was Wiegers opgelucht: “Het is belangrijk dat een ploeg in opbouw ook punten pakt. Anders ga je aan jezelf twijfelen. We speelden een goed tempo, maar moeten leren om de goede keuzes te maken. Verdedigend was ik wel tevreden, maar aanvallend moeten we nog flink groeien. Wat wel goed is, is dat we opnieuw zeven doelpuntenmakers hebben. Waarbij het opvallend is dat de beste speler op het veld, Iris van Dijk, juist niet scoorde. Maar zij was met haar rebounds en onderscheppingen van grote waarde voor de ploeg.”

Zaterdag speelt DOS bij Wit-Blauw de Kamper derby. Wiegers daarover: “Daar ben ik niet mee bezig. De focus ligt op ons eigen spel en dat is iets anders dan de focus bij de tegenstander leggen.”

Doelpunten DOS Kampen: Michaël Jongman 5x, Linda Treep en Camiel van Keulen 3x, Patrick van de Rozenberg en Matthijs Bastiaan 2x, Esther Hamberg en Romy Stam 1x