Kringlooplandbouw Kampereiland biedt boeren kansen

187

Achttien agrariërs ontvangen eerste Kringlooprapport.

A08Y9615_Groepsfoto Kampereiland_mail

Foto Tennekes

De kop is eraf op het Kampereiland. Maar liefst achttien van de ruim 100 actieve agrariërs ontvingen gisteravond in ontmoetingscentrum Ons Erf hun eerste Kringlooprapport uit handen van Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk. Met ondersteuning vanuit het project Weidse Waarden zetten zij hiermee de eerste stappen op weg naar een kansrijke toekomst als kringloopboer. Met het nieuwe Europese landbouwbeleid op komst wordt kringlooplandbouw beschouwd  als een bijzonder belangrijke ontwikkeling. Dat geldt zeker voor waardevolle gebieden als het Kampereiland, waar boeren door de beperkingen van natuur en (nationaal) landschap te krap in hun jasje zitten om hard te kunnen inzetten op uitbreiding en een hoge melkproductie.

Via het praktijkteam Bodem en Water van het project Weidse Waarden zijn de achttien Kampereilander pioniers zich gaan verdiepen in kringlooplandbouw. Ze gingen gezamenlijk op excursie en leerden hun eigen bedrijf beter kennen door de kringloopwijzer te koppelen aan hun bedrijfsvoering.  In de kringloopgedachte zoeken de agrarische ondernemers voortdurend naar een optimale afstemming tussen bodem, voer, koe en mest om tot het beste productieresultaat te komen. Het is de bedoeling dat zij duurzaam van een goed inkomen kunnen genieten, efficiënter werken en natuur en milieu minder belasten.

Kringlooplandbouw is een heel efficiënte manier om doelstellingen van milieu, klimaat en biodiversiteit te bereiken. Daarom hebben kringloopboeren een streepje voor bij NZO-bedrijven (Nederlandse Zuivel Organisatie), zoals Friesland Campina. Ook steeds meer provincies zien dat in en beseffen dat kringlooplandbouw een duurzaam antwoord kan zijn op de beperkingen die Natura 2000 en PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) ook in de toekomst aan de landbouwsector stellen. De eerste landbouweconomische analyses tonen aan dat kringloopboeren een hoger inkomen uit het eigen bedrijf kunnen genieten. Daar staat een hogere arbeidsintensiviteit tegenover.
Voorafgaand aan de rapportuitreiking zei gedeputeerde Rietkerk trots te zijn dat juist op het Kampereiland, middenin het Nationaal Landschap IJsseldelta, één van de eerste initiatieven van Kringloopboeren in Overijssel van start is gegaan. “Dat getuigt van innovatiekracht en ondernemerszin. Als  agrarisch ondernemer moet je verder kijken dan vandaag. Daarom nodig ik alle collega’s van deze achttien voorlopers op het Kampereiland uit hun voorbeeld te volgen en ook kringloopboer te worden”, aldus Rietkerk.

Volgens Rietkerk laten de pachters, en de Stadserven als verpachter, zien dat ze hun nek uit willen steken om te komen tot een duurzame economische ontwikkeling van de agrarische sector. De provincie Overijssel investeert momenteel nog eens 7 miljoen euro hierin, via het programma Agro en Food. Dat geld kan ook het Kampereiland ten goede komen. “Daarnaast wordt nu gezocht naar nieuwe financieringsmodellen van het Nationaal Landschap. Kringlooplandbouw past perfect in dat plaatje”, zei Rietkerk veelbetekenend. Dat is een stimulerende gedachte voor de kringloopboeren op het Kampereiland. Met steun van het door de Stadserven en de provincie gefinancierde project Weidse Waarden, zullen zij de komende periode doorgaan met het verder fine tunen van hun bedrijfsvoering om uiteindelijk significant duurzame en financiële resultaten te boeken.

Wie zich ook wil oriënteren op kringlooplandbouw op Kampereiland kan zich elk moment aansluiten. De Stadserven wil binnenkort namelijk weer van start gaan met een nieuw praktijkteam van kringloopboeren. Ondernemers op het Kampereiland hebben nog tot de zomer van 2014 de mogelijkheid zich in te schrijven. Zij profiteren dan tevens van de ondersteuning via het project Weidse Waarden. Verzoeken om inschrijving of informatie kunnen worden gedaan via

in**@de**********.nl











LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP