Kunstenaars vestigen zich in monumentale stationsgebouw – VIDEO

Kunst en monument te bewonderen tijdens open monumentendag.

Sinds mei zijn kunstenaars Arne Heldoorn en Tineke van der Velde gevestigd in het monumentale stationsgebouw in Kampen. De afgelopen jaren hadden zij een atelier aan de Eerste Ebbingestraat 11 bij de STAKK ( Stichting Ateliervoorziening Kunstenaars Kampen). Dit pand staat op het punt verkocht te worden en daarom zijn beide op zoek gegaan naar een nieuwe plek. Hun nieuwe unieke onderkomen vonden zij boven het Kamper station.

Diana de Groot ging samen met cameraman Rudi Last voor KampenOnline een kijkje nemen.

Bekijk de video hierboven in de player.

kunstenaars in stationsgebouw
Tijdens de Open Monumentendag op 10 september aanstaande stellen Tineke van der Velde en Arne van Doorn de ateliers in het stationsgebouw open voor een ieder die het leuk vindt om te komen kijken, naar kunst, of naar deze bijzondere plek.

Zaterdag 10 september Open monumentendag

In de gemeente Kampen kan men dit jaar kiezen uit maar liefst 43 locaties die elk op hun eigen manier symbool staan voor de rijke geschiedenis van de stad, de dorpen en het buitengebied. Bezoekers kunnen de vele kerken, poorten, musea, molens, ateliers en andere monumenten die Kampen rijk is bezoeken. Niet alleen in de stad Kampen, maar ook in IJsselmuiden, Wilsum, ’s-Heerenbroek, Zalk en op Kampereiland vinden activiteiten plaats.

Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2016 is ‘Iconen en Symbolen’. Iconisch voor Kampen is natuurlijk het IJsselfront, waarin de torens en de stadsbrug het beeld bepalen. In het buitengebied geven kerktorens en molens het landschap hun betekenis. Maar ook in het klein zijn iconen en symbolen bij alle monumenten terug te vinden in ornamenten, schilderingen en gevelstenen.

Speciale activiteiten
Op de locaties is weer van alles georganiseerd. Loop bijvoorbeeld mee met de gevelstenenwandeling, geniet van live muziek in Margaretha, het Stadsziekenhuis en de Cellebroederspoort of vaar met de Havana langs het IJsselfront. Ook kunnen bezoekers zich laten fotograferen op de Nieuwe Toren. Voor kinderen is er ook veel te doen. Zo kan er op vier locaties een symbolenketting gemaakt worden. Daarnaast zijn er diverse speurtochten georganiseerd en kunnen kinderen zelf muziek maken in de kerk van Wilsum. Lees hierover alles in het programma.

Broederpoort
De poorten van Kampen zijn stadssymbolen bij uitstek. In de Broederpoort laat het echtpaar Van der Burgt uit Zwolle hun zelfgebouwde schaalmodel van de Broederpoort zien. Meer dan een jaar hebben zij hieraan gewerkt. Eénmalig is dit stukje vakmanschap in Kampen te bewonderen.

In de video wordt per abuis de STAKK verkeerd benoemd. STAKK staat voor: Stichting Ateliervoorziening Kunstenaars Kampen. Onze excuus !


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673