woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsLeven zonder sport is ook een handicap

Leven zonder sport is ook een handicap

-

sap

Vorige week zijn de Paralympische Spelen in Sotsji afgerond. Na de Olympische Spelen een maand eerder kwamen nu de sportmannen en -vrouwen in actie die kampen met een beperking oftewel gehandicapt zijn. Ook in Kampen kennen we sporters met een beperking. Op hun niveau leveren zij topprestaties, bijvoorbeeld bij SAP ”De Zwartendijkruiters”.

SAP staat voor Stichting Aangepast Paardrijden en is zelfstandig gevestigd in het Hippisch Centrum Kampen aan de Zwartendijk. In IJsselmuiden heeft de SPGIJ een manege waar ze paardrijden voor gehandicapten verzorgt. Bij de SAP worden dagelijks rijlessen gegeven aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. Bij aangepast paardrijden worden ontspanning, recreatie en therapeutische zorg gecombineerd. Paardrijden is een gezonde activiteit en het heeft op de ruiters een zeer positief effect, zowel lichamelijk als mentaal.

De SAP werkt met aangepaste voorzieningen en speciaal opgeleide en gediplomeerde instructrices, Daniëla en Yvonne. Aangezien dit allemaal veel geld kost, wordt er verder gewerkt met vrijwilligers en stagiaires. Vrijwilligerswerk staat in de huidige drukke tijd onder druk maar wordt wel zeer gewaardeerd. Ditzelfde geldt voor de SAP die nieuwe vrijwillig(st)ers goed kan gebruiken. Veel mensen vinden het erg leuk om met paarden te werken en tegelijkertijd iets te kunnen betekenen voor anderen.

Financieel wordt de SAP, naast gemeente en sponsoren, ook geholpen door het Fonds Gehandicaptensport (FGS). Deze onafhankelijke stichting zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Zij ontvangt geen overheidssubsidie. Eén van de belangrijkste inkomstenbronnen van het FGS is de jaarlijkse landelijke collecte. Volgende week (van 31 maart tot en met 5 april) gaan duizenden collectanten, vrijwilligers en organisaties zich weer inzetten voor een grote opbrengst.

In Kampen doet de SAP mee en zij is nog hard op zoek naar collectanten. Naast de SAP profiteren ook andere gehandicapte sporters van uw gulle hulp en gave. Namens de SAP wordt in Kampen de collecte gecoördineerd door Maarten van Gemert. Hij is bereikbaar op tel.nr. 06-41591254 en per e-mail op FGS@narMar.nl. Uw reactie wordt zeer gewaardeerd. In april wordt er weer een grote Spel- en Dressuurdag georganiseerd bij de SAP. Tegen die tijd zult u vast nog meer lezen over de mooie activiteiten van de SAP voor ruiters met een beperking.

 

Landelijke collecteweek Fonds Gehandicaptensport: 31 maart t/m 5 april

Als één team achter de sporters met een handicap

Tijdens de landelijke collecteweek van 31 maart t/m 5 april gaan duizenden collectanten, vrijwilligers en verenigingen collecteren. Dit doen zij met het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de gehandicaptensport, want om als gehandicapte te kunnen sporten zijn vaak aanpassingen nodig.
Aanpassingen aan bijvoorbeeld het sport- en spelmateriaal of de sportaccommodatie maar ook extra begeleiding en speciaal vervoer. Daar is geld voor nodig. Veel geld. Daarom organiseert Fonds Gehandicaptensport (FGS) ook dit jaar weer een landelijke collecte.

Het collecteteam dat bestaat uit vrijwillige collecte coördinatoren, collectanten en medewerkers van het FGS zet zich voorafgaand en tijdens de collecteweek met heel veel enthousiasme in. Zij staan als één team achter de sporters met een handicap en leveren een hele belangrijke bijdrage aan de missie van het FGS om sport voor iedereen met een handicap mogelijk te maken. Met hun inzet helpen zij om geld op te halen voor de gehandicaptensport. Hiermee zorgen zij er voor dat het benodigde aangepaste sportmateriaal aangeschaft kan worden (bijvoorbeeld sportrolstoelen), aanpassingen om een sportlocatie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een handicap doorgevoerd kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid tot inzet van een extra begeleider of speciaal vervoer.

De jaarlijkse collecte is een heel concrete manier om de gehandicaptensport ook lokaal in uw woonplaats te zien groeien. Het FGS zoekt nog collectanten. Maak het verschil, al met twee uurtjes collecteren helpt u de sporters met een handicap enorm. Sta ook als één team achter de sporters met een handicap en help ons er voor te zorgen dat sport voor iedereen met een handicap mogelijk gemaakt kan worden, zodat niemand buitenspel staat!

SAP ”De Zwartendijkruiters”
Al 35 jaar worden in Kampen paardrijlessen voor mensen met een lichamelijke, geestelijke of sociale beperking verzorgd door Stichting Aangepast Paardrijden “De Zwartendijkruiters”. De SAP heeft haar eigen stallen, kantine en voorzieningen bij het Hippisch Centrum Kampen aan de Zwartendijk. In IJsselmuiden verzorgt de SPGIJ vergelijkbare lessen in haar manege aan de Oosterholtseweg. De SAP is aangesloten bij het Fonds Gehandicaptensport en werkt mee aan de jaarlijkse collecte. Naast financiële steun van gemeente en sponsoren, zijn de bijdragen van het FGS en de collecte onmisbaar. De SAP heeft twee betaalde krachten in dienst omdat de instructrices (Daniëla en Yvonne) speciaal opgeleid en gecertificeerd zijn. Al het overige werk (verzorging van paarden, begeleiding van ruiters, bestuur en organisatie) wordt allemaal gedaan door vrijwilligers en stagiaires. Aan vrijwilligers is een tekort en daar wordt dan ook hard naar gezocht.

Het werken bij de SAP is erg bevredigend en leerzaam voor de vrijwilligers. Voor de ruiters met een beperking levert het actief bezig zijn een groot positief effect op, op zowel de fysieke als mentale conditie. Op de website wordt dat nader gespecificeerd. Naast de gediplomeerde instructrices worden de vrijwilligers goed opgeleid en worden ook de ouders bij de SAP betrokken. Voor elke ruiter wordt een lesplan op maat gemaakt en bij aanvang stelt een fysiotherapeut ieders (on)mogelijkheden vast.

De SAP is geworteld in de Kamper samenleving en als bekroning daarvan is in 2010 burgemeester Bort Koelewijn aangetreden als ambassadeur van SAP ”De Zwartendijkruiters”.

Internet
Zowel het FGS als de SAP zijn goed vertegenwoordigd op internet. Beide stichtingen hebben een Facebookpagina en een website. Voor meer informatie en om in contact te treden, bezoek hun websites:
FGS: http://www.FondsGehandicaptensport.nl/
SAP: http://www.Zwartendijkruiters.nl

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen