Lezing “Het mysterie van de houten bommen.”

Foto van auteur

Historische vereniging voor de IJsseldelta “Jan van Arkel”

Lezing “Het mysterie van de houten bommen.” door Jean Dewaarheid.

8 april 2014

dewaerheid-3Dhr. Jean Dewaerheid komt deze avond speciaal uit Machelen (België) om voor de Historische vereniging voor de IJsseldelta “Jan van Arkel” over het mysterie van de houten bommen te vertellen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers, om de Geallieerden te misleiden, op veel plekken in Europa “Attrappen” aangelegd. Deze nepvliegvelden werden soms voorzien van ‘valse’ startbanen en ‘valse’ gebouwen, maar altijd met houten vliegtuigen. Om de vijand belachelijk te maken, bombardeerden (meestal) Engelse vliegtuigen deze nepvliegvelden met … houten bommen. ‘Wood for Wood’ of ‘Hout voor hout’ was de toenmalige boodschap.

70 jaar later wordt de zaak van de houten bommen door sommigen bestempeld als een indianenverhaal. Maar waar ligt de waarheid? Blijven de houten bommen een hardnekkige volkslegende of worden ze historische werkelijkheid?
In een uitgebreide Powerpoint-presentatie vertelt Jean Dewaerheid over het gebruik van houten bommen als ook over de gebruikte camouflagetechnieken tijdens WO II.

Over het onderwerp is een boek (in het Frans) verschenen (250 blz), wat door Jean Dewaerheid in het Nederlands is vertaald; de prijs bedraagt € 20,- Als het goed is zal Dhr. Dewaerheid er een aantal meenemen. Het boek kan worden gesigneerd.

Locatie : Regenboog, Broederweg 32 te Kampen. Aanvang : 20.00 uur. Toegang : leden gratis, niet-leden 2,00 euro.

HartVoorBurkina

Gerelateerde Berichten

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: