Lezing over Menthol in Stadskazerne

 

mentholDe eerste succesvolle inburgeraar die Nederland leerde tandenpoetsen

‘I come from California. Ik bin swart van boeten, maar mooi van binnen en you bint mooi van boeten, maar pikzwart van binnen. Jullie schrob de street, hark de tuin en wash de hond, maar when you smorns opstoa, you stink oet de bek as ‘n rioolputje.’ –Joseph Sylvester ‘Menthol’

Joseph Sylvester (1890 – 1955), alias Menthol, arriveerde in de jaren ‘20 als eerste donkere man in Hengelo. Hij trouwde ook nog eens met Anna Marie ‘Roosje’ Borchert, volgens velen het mooiste meisje van de stad. Zijn bijnaam kreeg hij door zijn vak: verkoper van tandpasta. Zo leerde hij de Hollandse boeren tandenpoetsen.

Auteur Frank Krake logeerde als klein jochie regelmatig bij zijn grootouders in Hengelo, waar hij voor het eerst over ‘de eerste neger buiten de Randstad’ hoorde. Zijn opa deed vroeger zaken met Joseph en Roosje. De verhalen over het echtpaar maakten een onuitwisbare indruk. Die fascinatie inspireerde tot het schrijven van een boek over Menthol, de zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen.

“Menthol” is de verpersoonlijking van het verhaal van vrijheid en gelijke rechten, van antidiscriminatie en tolerantie. En bovenal is het een inspirerend verhaal van levenslust, dwars door het verschil in huidskleur, religie en culturen heen.

De lezing op donderdag 13 oktober over ‘Menthol’ vindt plaats in de Johan van Mulken zaal op de tweede verdieping van De Stadskazerne. Vanaf 19:30 uur is het Leescafé op de eerste etage geopend. Hier is heerlijke koffie van Koffiegenot te bestellen. Vanaf 19:45 uur openen de deuren van de zaal. Om 20:00 uur start de lezing.

Entree: € 10,00 (voor bibliotheekleden: € 7,50) inclusief een drankje in de pauze. Vooraf graag kaarten reserveren via www.bibliotheekkampen.nl of activiteiten@bibliotheekkampen.nl


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673