Lezing over het leven en werk van Frans Walkate

118

Op 28 oktober om 20.00 uur organiseert het Nutsdepartement Kampen een lezing van Geraart Westerink met als onderwerp: Frans Walkate (1866-1943). Leven en werk.

Frans Walkate stamde uit een Kamper ondernemersfamilie. In 1903 werd hij bestuurslid van de plaatselijke Nutsspaarbank, in 1908 directeur. Door zijn daadkracht, nieuwsgierigheid en visie groeide de bank uit tot een van de grootste regionale Nutsspaarbanken in Nederland en diende in veel opzichten als voorbeeld voor andere banken in het land. In 1907 richtte Walkate met de Rotterdamse bankier G.H.M. Delprat de Nederlandse Spaarbankbond op.

Walkate gebruikte de bank als middel om een aantal maatschappelijke doelen te bereiken. Zo stimuleerde hij de volkshuisvesting (Spaarbankstraat), nam de uitgave van de Kamper Almanak over en stichtte een historisch archief, waarin hij allerlei zaken onderbracht betreffende de Kamper geschiedenis. Daarmee handelde hij geheel in de geest van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen waaruit de Nutsspaarbank was voortgekomen.

Na zijn dood in 1943 werd de uitgave van de Almanak en de exploitatie van het historisch archief voortgezet door de bank. Een situatie die tot op heden in stand bleef.

De lezing is gebaseerd op de uitgebreide biografie: Bankier in Maatschappelijk Nut. Leven en werk van Frans Walkate (1866-1943), die Geraart Westerink schreef in opdracht van De Volksbank. Het boek is op de avond van de lezing voor leden van het Nutsdepartement te koop voor 15 euro (winkelprijs 39,99).

De lezing wordt gehouden op donderdag 28 oktober om 20.00 uur in het gebouw van het SNS Historisch Centrum, Burgwal 43 te Kampen. De toegangsprijs is 3 Euro. Gratis voor leden van het Nutsdepartement Kampen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP