Loopt Brunnepe onder water?

Gesprongen waterleiding bij De Hagen zorgt mogelijk voor overlast

Tijdens werkzaamheden aan de Noordweg is een waterleiding geraakt en stroomde het water rijkelijk Brunnepe in. Vitens was na een uur nog niet ter plaatse maar inmiddels lijkt de vloed improvisorisch gestopt te zijn. Definitieve reparatie zal zeker uren in beslag nemen. De breuk is ontstaan bij bodemonderzoek voor de geplande parkeergarage op de kop van de Noordweg tegenover de Buitenhaven. Klik de foto’s aan voor een uitvergroting.
GeometMonteurs van Geomet hebben onbedoeld de breuk veroorzaakt ondanks de zorgvuldige voorbereidingen en raadpleging van bijvoorbeeld KLIC. In dat informatiesysteem houdt het Kadaster alles bij over de ligging van kabels en leidingen met als doel graafschade te beperken, zoals vermeld in de wet WION, die ook wel grondroerdersregeling genoemd wordt.
koffie voor monteursDe werklui hadden één gelukje. Ondanks dat het bedrijf in Alphen aan de Rijn gevestigd is en de monteurs Arno en Arthur in de regio Zestienhoven woonachtig zijn, woont de schoonvader van Arno in Brunnepe en kon hij de heren koffie brengen (rechts op bovenstaande foto), in afwachting van Vitens. In opdracht van een architect onderzoekt Geomet (zie onderaan) de bodemopbouw en de draagkracht van de bodem. Dit is noodzakelijke informatie voor de bouw van de parkeergarage, waarin overigens de IJsselkogge niet tentoongesteld zal worden. De parkeergarage bij De Hagen is één van de grote veranderingen op en bij de Buitenhaven waarop gebroed wordt in het stadhuis en elders. In een eerdere raadsvergadering is daar uitgebreid toelichting op gegeven (zie onderaan).
werkruimte GeometOp bovenstaande foto toont Arno de cone die de grond ingaat voor de metingen. Deze meetsonde heeft hij in de grond laten zitten, tot Vitens kwam, om te voorkomen dat de uit de gebroken leiding gutsende stortvloed nog groter werd. Hij verwacht dat voor leidingreparatie het water afgesloten zal moeten worden en hij raadt om die reden de bewoners van Brunnepe aan om water in te slaan voor vanavond en nog even snel naar de WC te gaan.

Zie ook:
Lange avond en veel informatie voor Raad op Koggewerf (deel 2)
Kabels en Leidingen Informatie Centrum
Geomet Advies

Geomet

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*