Meer dan 10.300 handtekeningen voor Margarita uit Oezbekistan

Een maand geleden kreeg de 17-jarige Margarita Alexandrova uit Kampen te horen dat ze na zeven jaar wordt uitgezet naar Oezbekistan. Ze wordt dan losgerukt van haar vrienden en de Nederlandse samenleving. Direct zette haar trouwe vriendengroep alle afspraken en vakanties opzij, om heel Nederland te laten zien dat jongeren zoals Margarita niet mogen worden uitgezet.

MargaritaZij startten een petitie op margaritamoetblijven.nl. Vrijdagavond waren er 10.000 ondertekeningen. “Geweldig is dit. Zoveel mensen die net als wij vinden dat Margarita en haar moeder Irina hier horen en hier welkom zijn”, is de reactie van de vriendengroep.

Margarita en haar moeder Irina dreigen teruggestuurd te worden naar Oezbekistan. Zeven jaar geleden ontvluchtten zij dat land om religieuze en politieke redenen. “Christenen worden daar bedreigd wanneer ze samenkomen. Ze worden gemarteld en vrouwen worden verkracht” meldde Amnesty International. In een eerdere uitspraak gaf ook de rechtbank aan dat Margarita en haar moeder gevaar zouden lopen in Oezbekistan. Desondanks vindt de rechter nu dat Margarita terug moet na zeven jaar.

Burgemeester Koelewijn uit Kampen noemde de situatie van Margarita en haar moeder schrijnend in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff. Ook de gemeente Zwolle en de scholen waar zij haar HAVO-diploma haalde en nu haar HBO-opleiding Rechten doet, pleiten voor een toekomst in Nederland voor Margarita en haar moeder. De vrienden en de groeiende groep ondertekenaars geven zo aan staatssecretaris
Dijkhoff aan dat Margarita hier thuis is en dat zij een vreemdeling zou worden in Oezbekistan als ze teruggestuurd wordt. Zo willen zij de staatssecretaris ervan overtuigen dat Margarita meer dan welkom is in Nederland en niet mag worden uitgezet. De oproep van de vrienden: “teken alstublieft de petitie als u ook vindt dat Margarita moet blijven.”

www.margaritamoetblijven.nl


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*