In een wereld waar mannen nog steeds het kunstenaarspodium domineren, breekt het Stedelijk Museum Kampen met de conventies door de tentoonstelling ‘Meidenpracht Vrouwenkracht’ te presenteren. Deze expositie biedt een podium aan drie opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars, zowel uit binnen- als buitenland: Marit Dik, Beth Namenwirth en Tanja Ritterbex.

De werken van deze kunstenaars brengen ons dicht bij hun persoonlijke levens, met een uniek commentaar op de wereld vanuit een vrouwelijk perspectief. Van uitbundige en ontroerende tot introspectieve en hilarische invalshoeken, ‘Meidenpracht Vrouwenkracht’ verkent thema’s als vrouwelijkheid, moederschap en de balans tussen kunstenaarschap en ouderschap.

Nynke van der Wal, directeur van het Stedelijk Museum Kampen, deelt: “Met deze gewaagde tentoonstelling willen we onze bezoekers verrassen en een andere kijk op de wereld bieden. Het verbreedt niet alleen hun perspectief, maar helpt ook om de complexiteit van onze samenleving en geschiedenis beter te begrijpen.”

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is ‘Meidenpracht Vrouwenkracht’ niet exclusief bedoeld voor vrouwen en meisjes. Het museum nodigt iedereen uit om de kwetsbaarheid en de verborgen kracht van vrouwelijkheid te ontdekken.

Elke kunstenaar heeft haar eigen unieke stijl en benadering. Marit Dik schildert portretten van haar puberdochters, waarin de complexe emoties van tienermeisjes tot leven komen. Beth Namenwirth betovert met alledaagse onderwerpen, vaak met een vleugje humor en ironie. Tanja Ritterbex, ook wel de ‘Lady Gaga van de kunst’ genoemd, brengt haar kleurrijke wereld en moederlijke liefde tot uitdrukking in een scala aan schilderijen, tekeningen en installaties.

‘Meidenpracht Vrouwenkracht’ is te bewonderen vanaf 23 maart tot en met 15 september op beide locaties van het museum: Oudestraat 133 en IJsselkade 33. Bezoekers worden verwelkomd door een pluchen poort, die hen uitnodigt de betoverende tentoonstellingsruimte binnen te stappen.