Naar aanleiding van de verplaatsing van het tweejaarlijkse borstkankeronderzoek naar Zwolle heeft (na Gemeente Belangen Kampen) ook de gemeente Kampen besloten een meldpunt in het leven te roepen. Met dit meldpunt wil de gemeente graag zicht krijgen op de gevolgen van de verplaatsing en de ervaringen van onze inwoners met de nieuwe onderzoekslocatie. Via
be*****************@ka****.nl
kunnen vrouwen gedurende de duur van het onderzoek (tot begin maart 2018) hun positieve of negatieve ervaringen met deze verandering delen.
Deelname aan borstkankeronderzoek is een verantwoordelijkheid van vrouwen zelf, de resultaten laten telkens zien hoe belangrijk deelname is. College en raad verwachten echter dat de verplaatsing van het onderzoek voor een deel van de Kamper vrouwen een extra drempel opwerpt om aan de screening deel te nemen. Daarom stelt de gemeente nu een meldpunt in. Wethouder Eibert Spaan: “Liefst ziet Kampen het onderzoek terugkeren naar Kampen, omdat we vinden dat een dergelijke voorziening hier thuis hoort. Bevolkingsonderzoek Oost is hier echter verantwoordelijk voor. We zullen de reacties die bij het meldpunt binnenkomen, inbrengen bij Bevolkingsonderzoek Oost. Ook gaan we bekijken of we naar aanleiding van de reacties inwoners eventueel kunnen ondersteunen bij het vinden van vervoer naar Zwolle, zowel direct als in de sfeer van bemiddeling”.
Bevolkingsonderzoek Oost voert in de provincies Gelderland en Overijssel het bevolkingsonderzoek uit naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Het onderzoek vindt plaats op vier vaste locaties en met de inzet van elf mobiele units. Jaarlijks worden circa 200.000 vrouwen in deze provincies onderzocht. Het opkomstpercentage ligt tussen de 70 en 80%, waarbij er geen onderscheid is tussen vaste en mobiele onderzoekscentra. In tegenstelling tot voorheen kunnen vrouwen niet meer terecht bij een mobiele unit in IJsselmuiden en Kampen, maar moeten zij naar het vaste onderzoekscentrum in Zwolle. Door vergrijzing groeit de groep vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar. Een vaste locatie is naar mening van Bevolkingsonderzoek Oost efficiënter dan het aanschaffen van extra losse units. Landelijk is vastgesteld dat de maximale reistijd naar een onderzoekscentrum voor het gros van de cliënten niet meer dan 45 minuten mag zijn. De vaste locatie in Zwolle ligt binnen drie kwartier reisafstand. Gelet op de omvang van de doelgroep en de goede verbindingen, ook met bus en trein, tussen Kampen en Zwolle is gekozen voor Zwolle.
Naar aanleiding van een gesprek tussen Bevolkingsonderzoek Oost en wethouder Spaan geeft Bevolkingsonderzoek Oost aan begrip te hebben voor de commotie die de verandering in Kampen teweeg heeft gebracht, maar op dit moment geen aanleiding ziet om dit terug te draaien. Het uitvoeren van het onderzoek is een enorme logistieke opgave, die een minutieuze planning van mensen en middelen vraagt. Hierin kunnen geen plotselinge wijzigingen gebracht worden. Daarnaast leert de ervaring elders dat de eerste keer na de verandering de opkomst terugloopt, maar dat deze zich bij een tweede ronde twee jaar later weer hersteld. Mocht dan blijken dat de opkomst nog steeds substantieel lager is dan voorheen, dan kan dit eventueel tot wijzigingen leiden. Zodra het ‘opkomstcijfer’ van Kampen bekend is en de gegevens uit het cliëntervaringsonderzoek door Bevolkingsonderzoek Oost verwerkt zijn (na de zomer 2018) gaat het college opnieuw in overleg met Bevolkingsonderzoek Oost. De reacties die via het meldpunt zijn binnengekomen, worden daarbij ingebracht.