Melkbussen staan klaar in Brunnepe

Gedoogbeleid voor carbidschieten in aanloop naar Oud & Nieuw

Tussen Kerst en Oudjaar is het in Brunnepe een aloude traditie om met carbidschieten warm te lopen voor de viering van Oud & Nieuw. Vroeger gebeurde dat soms al vanaf de herfstvakantie maar sinds een aantal jaren zijn er afspraken gemaakt om de overlast te beperken.

Tussen zeven en tien uur ’s avonds mag er op de Noordweg ingeschoten worden tussen de Eenvoudstraat en de Lemkerstraat. Dit geldt voor inwoners van Brunnepe tussen Kerst en Oud & Nieuw. Omdat dit jaar de eerste dag op een zondag valt, is er afgesproken om dan om negen uur ’s avonds de bussen en het carbid weer op te ruimen.
Woonboot KampenDeze afspraken zijn een maand geleden gemaakt op een bewonersbijeenkomst in café De Woonboot (zie onderaan). Sinds een jaar of zeven vindt er overleg plaats tussen gemeente, politie, Stichting Welzijn en de carbidschutters. Dit heeft geleid tot een gedoogbeleid dat uniek is in Nederland en zijn vruchten afwerpt. De traditie blijft behouden terwijl de overlast relatief beperkt blijft en iedereen van tevoren weet waar ’ie aan toe is.

Op één persoon na, hield iedereen in Brunnepe zich keurig aan de afspraken en viel er verder geen carbidschot tot en met Kerst. De Noordweg lag er op de avond van Tweede Kerstdag nog stil bij (zie foto). Wijkagent Jean Louis Becker bedankt iedereen daarvoor (zie onderaan). Hij is overgeplaatst naar de binnenstad maar voor dit jaarlijkse carbidfeestje komt hij terug naar Brunnepe. Hij kijkt ernaar uit, net als menige Brunnepenaar. Het belooft weer een knalfeest te worden.
Noordweg KampenZie ook:
Afspraken voor jaarwisseling in Brunnepe (video)
Jean Louis Becker op Twitter
Gemoedelijke sfeer Noordweg tijdens melkbusschieten (videoverslag uit 2013)
Gezellig Oud & Nieuw vieren? Denk aan de spelregels!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*