Internationale Modderdag op Natuurspeelplaats

Gastouderopvang ’t Vosje maakt van vies worden een feest

ModderdagGisteren, 29 juni, werd verspreid over de hele wereld Modderdag gevierd. Drie jaar geleden werd de dag in Nederland geïntroduceerd en vanaf dit jaar wordt het in Nederland georganiseerd door IVN. In Kampen is Harma Vos (Gastouderopvang ’t Vosje) de aanjager en zij heette iedereen welkom op de Natuurspeelplaats voor een middag waar spelen in en met modder centraal stond. Behalve leuk is het ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Klik de foto’s aan om ze te vergroten.

ModderdagHet idee achter Modderdag sluit precies aan op één van de ideeën achter de Natuurspeelplaats – naast kinderboerderij Cantecleer in het Stadspark – dus die locatie was de aangewezen plek voor een middag aanmodderen. Harma Vos had zo’n 18 kinderen meegenomen van haar gastouderopvang, Desirée van den Berg (Kinderopvang ’De Wens’) zo’n 10 kinderen en gastouder Daniëlle was er met haar pupil. Naast zorgorganisaties kunnen ook BSO’s en basisscholen meedoen. RTV IJsselmond interviewde een paar kinderen die volgende week woensdag in het radioprogramma Kidslokaal aan het woord komen.

RTV IJsselmondNatuur, educatie en onbevangenheid
IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, somt op een speciale website (zie onderaan) diverse redenen op waarom spelen in de modder bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van het kind, zoals toename van spelkwaliteit als kinderen vies mogen worden, binding met natuur en milieu, leren omgaan met risico’s als vallen, uitglijden en omgaan met water en een positieve bijdrage aan concentratie en reflectie. Dit alles onderschrijft de Natuurspeelplaats die het gehele jaar de mogelijkheid biedt om onbevangen te spelen en vies te worden. Zoals ook een moeder uit Keldonk (N-Br) op Twitter opmerkt: ”Hoezo vandaag Modderdag? Is toch elke dag modderdag? Check mijn was maar ‘ns!”

ModderdagBijzondere afsluiting van stage
Sandra Brinks en Amber Welling (in oranje T-shirts op de foto’s) sloten met Modderdag hun stage bij ’t Vosje op een bijzondere manier af. Ze merkten de verschillen op tussen kinderen die het spelen met modder meer dan wel minder waardeerden. Zoals Pauline Braam, die met haar zoontje op de Modderdag was afgekomen en volop meegenoot (zie onderstaande foto), verschil opmerkte in leeftijd: ”Voor de allerjongste kinderen is het eerder een ontdekken terwijl de oudere kinderen al echt het spelelement oppikken.” Sandra en Amber hebben voor hun studie Helpende Zorg & Welzijn een half jaar meegedraaid bij de gastouderopvang en leerden daar de theorie toepassen in de praktijk. Of andersom, zoals Sandra op haar stage voor het eerst een luier verschoonde. Na de middag in het Stadspark had ze gisteren veel meer te verschonen.

Zie ook:
Korte video-impressie Modderdag 2015
Waarom Modderda (IVN)
Gastouderopvang ’t Vosje
Natuurspeelplaats Kampen
Helpende Zorg & Welzijn (Hoornbeeck)


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.