Molenaar Gerrit Boom opent de deuren van molen De Valk in Zalk

Molenaar Gerrit Boom is één van de molenaars van molen De Valk in Zalk. Tijdens de open monumentendag van zaterdag 12 september gingen de wieken van de molen draaien en gingen de deuren open voor het publiek.

Molen De Valk is gebouwd in 1860 als koren- en pelmolen. Molenaar Van Raalte heeft de molen destijds laten bouwen. Vijftien jaar later, in 1875, heeft Van Raalte van molen geruild met molenaar Kok uit Brunnepe. Molenaar Kok is niet lang op De Valk werkzaam geweest want in 1880 werd de molen eigendom van de familie Van Beekhuizen. Deze familie heeft de molen ruim een eeuw in haar bezit gehad. De laatste molenaar Van Beekhuizen heeft tot kort na de Tweede Wereldoorlog met de molen gemalen, daarna kwam de molen stil te staan. Vanaf die tijd tot begin jaren ’80 diende de molen als opslag- en productieruimte voor de fouragehandel van de familie Van Beekhuizen. Begin jaren ’80 is de molen gerestaureerd. Het gevlucht, het riet, de staartconstructie en de stelling zijn opgeknapt. Tegelijkertijd zijn de schuren rondom de molen afgebroken. Sindsdien wordt de molen in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars.

Tijdens de open monumentendag kon het publiek zien hoe het graan werd gemalen en door vrijwilligers werden er  pannekoeken van gebakken. De molen kan ook bekeken worden op andere dagen. Voor openingstijden kan op de website gekeken worden.

https://www.devalkzalk.nl/nl/

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*