Op maandag 2 maart 2015 bracht CDA Tweede Kamerlid Mona Keijzer op uitnodiging van de CDA-fractie een werkbezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te Kampen. Tijdens dit werkbezoek liet zij zich door Gerhald Schutte (coördinator van het CJG) bijpraten over de belangrijkste oorzaak van veel problemen waarmee jeugd en jongeren vandaag de dag worden geconfronteerd: (v)echtscheidingen. Het aantal (v)echtscheidingen neem toe en heeft gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van jeugd en jongeren.
Bij dit gesprek waren ook Fokko Witteveen (bestuurder van Trias Jeugdhulpverlening) en Paul van der Linden (bestuurder van Vitree) aanwezig. Zij vertelden het CDA Tweede Kamerlid en de fractie van het CDA Kampen over de positie van de Jeugdzorg nadat deze taak op 1 januari 2015 is overgedragen van provincies naar gemeenten. Tijdens dit gesprek kwamen onderwerpen als de totstandkoming en de inhoud van de contracten met zorgaanbieders, de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (PGB) door de Sociale Verzekeringsbank, de eigen bijdrage die (pleeg)ouders dienen te betalen en een aantal andere ontwikkelingen binnen de jeugdzorg volop aan de orde. Ook was er ruimte om in het gesprek aan te geven waar volgens de instellingen de knelpunten liggen, zoals bij het nagenoeg volledig wegvallen van het aantal afmeldingen voor 24 uurs-zorg in sommige delen van ons land. Tevens werd aandacht gevraagd voor het mogelijk te ver doorslaan van de verantwoordingssystematiek (controle achteraf) in de zorg, waardoor er naar verhouding steeds minder middelen naar de zorg zelf toe gaan en accountants en beleidsadviseurs zich uitsluitend nog met cijfers, prestatie-indicatoren, factureren en declareren bezig houden.
Zowel Mona Keijzer als de ze CDA-fractie van Kampen kijken terug op een goede bijeenkomst. “Het was een vruchtbare gedachtewisseling”, aldus Hardy Wellenberg, raadslid namens het CDA Kampen, “het is goed dat de landelijke politiek zicht blijft buigen over de gevolgen die de decentralisaties met zich meebrengen voor de gemeenten”. Bianca Diender, commissielid namens het CDA Kampen, kan deze woorden onderschrijven: “De zorginstellingen gaven ons mee dat we goed moeten letten op de jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die zorg vanuit de Wet langdurige zorg ontvangen. Het laatste wat de politiek in Kampen wil is dat er mensen die zorg nodig hebben als gevolg van de decentralisaties tussen het zogeheten ‘wal en schip’ vallen.”. De fractie van het CDA Kampen blijft nauw in contact met het CJG om op die manier goed de ontwikkelingen binnen de Jeugdzorg te volgen.