Het college van B&W heeft drie leden en twee adviseurs toegevoegd aan de Monumentenraad Kampen. Deze raad adviseert het college al sinds 1993 gevraagd en ongevraagd over het gemeentelijk beleid op het gebied van monumenten en erfgoed.
De nieuwe leden zijn Janita Stoel (architect met specialisatie duurzame monumentenzorg), Annemiek Jonker (recent afgestudeerd bachelor Cultureel Erfgoed, Publiek en Media) en Jan Erik Huls (bouwkundig adviseur voor o.a. monumentale kerken). De adviseurs zijn Wim van Werkhoven (jarenlang werkzaam geweest in de restauratie van monumenten en met grote kennis van de panden in de binnenstad) en Theo van Mierlo (historicus met grote kennis van de geschiedenis en monumenten van Kampen).
Hoe is de Monumentenraad samengesteld?
In de Monumentenraad zijn vier organisaties vertegenwoordigd: Stichting Stadsherstel Kampen, Wijkvereniging Binnenstad, Erfgoedvereniging Heemschut en Het Oversticht. Onlangs heeft het college de regeling aangepast waardoor ook burgerleden konden worden geworven. Na de uitbreiding kent de Monumentenraad nu ook drie burgerleden en twee adviseurs. Allen hebben ruime kennis over monumenten en erfgoed en een relevant netwerk. Dit najaar is afscheid genomen van Roelof Oost, die ruim 20 jaar actief was voor de Monumentenraad.
Wat doet de Monumentenraad?
De Monumentenraad komt drie keer per jaar bijeen in een openbaar toegankelijke vergadering om het college advies te geven over de zorg voor erfgoed. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het aanwijzen van een gemeentelijk monument, aandacht vragen voor een bedreigd pand, of meedenken met beleid voor de binnenstad of welstand. Deze adviezen gaan niet alleen over monumentenzorg, maar ook over beschermd stadsgezicht, archeologie en cultuurlandschap.
(Op de foto:) De Monumentenraad Kampen, v.l.n.r. Cees Spanjer, Roelof Oost, Jan Erik Huls, Janita Stoel, Ben van ’t Hul, Annemiek Jonker, Theo van Mierlo, Marieke ten Hove, Geraart Westerink, Wim van Werkhoven, Hilde van Werven.