Motie borstkanker aangenomen

MOTIE BORSTKANKER AANGENOMEN
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) besloot om het periodiek borstkankeronderzoek voor vrouwen tijdelijk driejaarlijks in plaats van tweejaarlijks te laten plaatsvinden. Reden was een personeelstekort bij de screening en corona.

Het personeelsprobleem was al in 2019 bekend, dus nog voor corona. Dat kon dus geen rol spelen. In een motie van GBK en PvdA werd het college opgeroepen om de staatssecretaris te vragen om deze maatregelen terug te draaien.
De motie werd met een grote meerderheid aangenomen. SGP, D’66 en KS stemden tegen. Deze partijen vonden de formele insteek (landelijk beleid) belangrijker dan de gezondheid van 14% van de vrouwen van de gemeente Kampen. Want deze groep zal ooit ook met borstkanker te maken krijgen.
De SGP gaf te kennen dat de staatsecretaris al meerdere keren had aangegeven er alles aan te doen om de maatregel terug te draaien en dat deze motie daarom niet nodig is. Piet Bergstra: “Dat is fantastisch nieuws en heel goed dat Paul Blokhuis er alles aan wil doen om de maatregel terug te draaien. Maar eerst zien, dan geloven. Tot die tijd moeten we de druk op de ketel te houden. Daarom ben ik blij dat de motie is aangenomen”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*