Exclusieve excursie voor jarige Natuurvereniging IJsseldelta

beeld: Bertus Baër
tekst: Maarten van Gemert

Vaartocht naar en bezoek aan IJsseloog, slibdepot Rijkswaterstaat

Voor het vijftigjarige jubileum van Natuurvereniging IJsseldelta hadden enkele leden een bijzondere dag georganiseerd. Vorige week zaterdag voer de Veerman van Kampen naar een (kunstmatig) eiland in het Ketelmeer dat gewoonlijk niet toegankelijk is, het slibdepot van Rijkswaterstaat. In groepen werd men rondgeleid, uitgebreid geïnformeerd en kon men zelf het bassin zien en een indruk krijgen van de rijke natuurontwikkeling op het eiland, waarvan het gebruik op zijn einde loopt.
IJsseldelta

Jubileumvaartocht
Zoals bij het veertigjarig jubileum een vaartocht was georganiseerd voor de leden, zo besloot de jubileumcommissie van het vijftigjarig bestaan opnieuw een excursie over het water te organiseren. Door de goede contacten van de vogelwerkgroep met IJsseloog, mocht hieraan een bezoek gebracht worden. Dit slibdepot van Rijkswaterstaat is gewoonlijk niet toegankelijk en de gidsen op het eiland vertellen luid en duidelijk dat aan een illegaal bezoek een prijskaartje hangt van €385 en dat er goed gehandhaafd wordt. Zo’n 135 leden en introducés mochten het eiland deze keer bezoeken waarbij de groep in vieren werd opgedeeld en rondgeleid. Nadat de Veerman van Kampen vertrokken was, kwamen al snel de verrekijkers tevoorschijn en werden er meteen arenden en reigers gesignaleerd op de landstrook richting Ketelmeer. Een vogelkenner wees op de zilverreiger, die hij “allochtoon”  noemde en waar de ”autochtone” blauwe reiger een hekel aan heeft. In  de haven van IJsseloog stonden vier medewerkers van Rijkswaterstaat te wachten om respectievelijk met een groep naar het slibdepot te gaan kijken, met vogelaars rond te wandelen, een informatiesessie in de kantine te beluisteren en in de loods een toost uit te brengen op de jarige Natuurvereniging IJsseldelta.
slibdepot IJsseldelta

Natuurvereniging IJsseldelta
Diverse werkgroepen binnen de vereniging zijn actief op diverse aspecten van de natuur, zoals planten, (weide-)vogels en beschermingsmaatregelen. Op de terugtocht naar Kampen werden de deelnemers willekeurig aan elkaar gekoppeld om samen een aantal zaken te beantwoorden voor een prijsvraag. Daarbij kwamen diverse anekdotes naar voren, die een uitdaging vormden voor de ”oude” leden, sommigen al meer dan 25 jaar. Op de heenweg stelde stuurman Gerrit van de Veer zich kort voor en daarna kwamen enkele leden van het bestuur en de jubileumcommissie aan het woord waarbij geëindigd werd met het citaat ”Natuur met elkaar beleven is het verhogen van de kwaliteit van je leven”. In de loods op het eiland sprak namens de jubileumcommissie Hans Houkema het gezelschap toe en werd er gewaarschuwd op tijd terug te zijn bij de boot anders kon het wel eens een langdurig verblijf worden op IJsseloog.

slibdepot IJsseldelta

IJsseloog
Het kunstmatig eiland van 235ha groot in het Ketelmeer voor de monding van de IJssel is in drie jaar aangelegd en geopend in 1999. Op de randdijk is een groot kunstwerk van Klaas Gubbels geplaatst, dat een ketel voorstelt, zoals het meer is genoemd dat is ontstaan in 1956 bij de inpoldering van Oost-Flevoland. Samen met de vele andere randmeren zorgt ze ervoor dat het oude (oorspronkelijke) land niet verzakt en verdroogt. In eerste instantie verwerkt het depot het vele niet-reinigbare baggerspecie, waarvoor het is aangelegd. Daarnaast wordt alle te reinigen slib boven de lijn Den Haag-Nijmegen hierheen gebracht – dus geen verontreinigde landbouwgrond bijvoorbeeld. Binnen de ringdijken rondom het bassin wordt de niet te reinigen baggerspecie opgeslagen. Het water daaruit wordt gefilterd door het pleistoceen zand in de bodem en mag vervolgens het bassin uitlekken. Op dit moment wordt verwacht dat het depot in 2021 vol is maar die verwachting is al vaker bijgesteld. Als het zover is, kan het eiland misschien verkocht worden voor recreatiedoeleinden. Rondom het bassin is er sprake van volop natuur waar in de bosrand bijvoorbeeld regelmatig herten en reeën worden bespeurd. Niet deze middag echter maar desalniettemin kan de Natuurvereniging IJsseldelta met het jubileumbezoek aan IJsseloog weer een bijzondere dag in de annalen bijschrijven.

slibdepot IJsseldelta

Zie ook:
Website (Natuurvereniging IJsseldelta)
Uitgebreid beeldverslag (Gaellemuun)
Bodemsanering Ketelmeer (Rijkswaterstaat)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*