HartVoorBurkina

Nico de Haan schrijft boek over zijn jeugd in Zalk

Foto van auteur


De bekende vogelman Nico de Haan werkt aan een boek over zijn jeugd in Zalk. Dat meldt Rivierverhalen.

De Haan groeide op in de pastorie bij de hervormde dorpskerk van Zalk, waar zijn vader predikant was. Hij bewaart warme herinneringen aan die tijd. ‘Als 7-jarige kwam ik vanuit het Zuidhollandse Aarlanderveen in het Overijsselse Zalk wonen, waar iedereen zo plat praatte als een dubbeltje. Maar ik voelde me al snel thuis’, aldus Nico de Haan. De werktitel van zijn boek is ‘Koekoeksjong in Zalk’. Nico woonde tot zijn 18e in Zalk.

Hier ontwaakte zijn liefde voor vogels. Nico de Haan ontpopte zich op jeugdige leeftijd al als vogelbeschermer. Zo timmerde hij plankjes onder nesten van zwaluwen, zodat er geen overlast was van de poep van de vogels. En hij zorgde ervoor dat er nestkastjes opgehangen werden in het Zalkerbos. Een handgeschreven briefkaart hierover vond Wim Eikelboom van Rivierverhalen recent in het stadsarchief van Kampen. De briefkaart krijgt een plek in het boek van Nico de Haan.

Foto: dorpskerk en pastorie van Zalk, waar Nico de Haan opgroeide. Zijn vader was hier dominee van 1954 tot 1964. (Foto: Wim Eikelboom/Rivierverhalen)

Gerelateerde Berichten

Geef een reactie