Eindelijk nieuw zeil voor Kamper Kogge

Zonder stadswapen en van kleur verschillend met zeilstroken

Op de zeilmakerij van de Bataviawerf in Lelystad zijn ambachtslieden begonnen met de productie van een nieuw zeil voor de Kamper Kogge. Het oude zeil van de Kamper Kogge is meermaals opgelapt en is feitelijk niet meer bruikbaar. De financiering was lastig rond te krijgen en uiteindelijk zijn er twee concessies gedaan.

Willem BosmaWillem Bosma (foto boven) leidt het team van zo’n dertien ervaren zadelmakers dat de komende maanden in de weer gaan met naald en draad. Bosma is één van de meest bekwame traditionele zeilmakers in Nederland. Als Bosma de banen op maat heeft gesneden, zetten de zeilmakers die handmatig aan elkaar met een speciale, dubbele, ronde naad. ”Die naad laat het zeil straks nog meer bollen in de wind”, aldus Bosma. ”In de koggetijd werd die techniek ook toegepast.” Zeilmaker Cathrien Paulusse noemt het een bijzondere klus en ”geweldig om te doen, superleuk, en spannend omdat de Kogge nog ouder is dan de Batavia dus uit een eerdere periode”. De zeilmakers op de Bataviawerf in Lelystad zijn echter wel wat gewend als het om historische scheepsbouw, technieken en materialen gaat.

Het nieuwe koggezeil wordt van extra duurzaam doek gemaakt. ”Dat is ook wel nodig”, vertelt Ben Diender van de Stichting Kamper Kogge, “want hier moeten we het minimaal tien jaar mee doen”. Het Hanzeschip van eikenhout is nu zeventien jaar in de vaart en de onderhoudskosten lopen flink op. Uit kostenbesparing wordt alleen het schoverzeil (hoofdzeil) vervangen. De bonnetten (stroken om het zeil langer te maken) blijven dezelfde. Dit levert kleurverschil op maar voor die concessie heeft de stichting gekozen. ”Erg jammer maar we moeten ook nog het dek, dat is aangetast door zwammen, repareren (zie onderaan – red.). Om de boel droog te houden, hebben we een winterkleed moeten aanschaffen, een grote tent die over het schip heen gaat. Bovendien moet de elektrische bedrading vervangen worden. Allemaal noodzakelijke kosten die nodig zijn om veilig te kunnen varen.” Dat resulteert, naast het kleurverschil, in een tweede concessie om extra kosten te vermijden. Op het nieuwe koggezeil prijkt straks geen Kamper stadswapen meer.
nieuw zeil Kamper KoggeZie ook:
Kamper Kogge aanwezig bij KiOK
Kamper Kogge kan zwammen de baas
Zorgwekkende situatie Kamper kogge
Camera’s klikken voor Kamper kogge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*