Dr. E.A. de Boer volgt twee professoren op die met emiraat gaan
Universitair docent kerkgeschiedenis dr. Erik de Boer is benoemd tot hoogleraar aan de Theologische Universiteit Kampen. Vrijdagmorgen 12 juni werd hij door de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) tot hoogleraar kerkgeschiedenis benoemd. Hij volgt prof.dr. Te Velde en prof.dr. Van der Pol op, die beiden met emiraat gaan. Daarnaast blijft dr. De Boer hoogleraar in Amsterdam, Hongarije en Zuid-Afrika.
Dr. Erik A. de Boer (57) studeerde theologie in Kampen en Tübingen. Hij heeft als predikant gestaan in Amsterdam, Pretoria, Krimpen a/d IJssel en Zeist voordat hij in 2008 tot docent klassieke talen werd benoemd aan de TUK waar hij in 2011 universitair docent kerkgeschiedenis werd. Aan de VU in Amsterdam is dr. E. de Boer sinds 2008 buitengewoon hoogleraar geschiedenis der Reformatie en hij is ereprofessor in Sarospatak (Hongarije) en gasthoogleraar in Bloemfontein (Zuid-Afrika).
Zijn onderzoek naar Johannes Calvijn en diens invloed in de Nederlanden zet hij voort. Aan de universiteit van Genève promoveerde hij in 1999 op een studie van Calvijns preken over de visioenen van de profeet Ezechiël. Aansluitend aan het verschijnen van canons over allerhande historische onderwerpen, denkt Erik de Boer erover om een canon voor de kerkgeschiedenis te maken. Dit zou een leidraad kunnen vormen voor zowel bachelor- als masterstudenten, de twee fases in het hoger en universitair onderwijs die begin deze eeuw zijn ingevoerd om tot één Europees onderwijsmodel te komen.
De Boer, die woont aan de Vloeddijk, is voor vier dagen per week aangesteld in Kampen. De resterende dag blijft hij promovendi begeleiden in Amsterdam en Bloemfontein. De twee hoogleraren, die hij opvolgt in Kampen, hadden het curriculum kerkgeschiedenis opgedeeld in de periodes voor en na 1800. Aan dr. E.A. de Boer nu de opgave om deze opdeling op te heffen en een nieuw curriculum te schrijven waarin ongetwijfeld zijn eigen specialisatie van de vroege Nederlandse kerkgeschiedenis, tot begin 17e eeuw, zal doorklinken.
Zie ook:
• Generale Synode van de GKv
• Blik op de TU Kampen