dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsNieuwe Kamper Almanak weer verkrijgbaar

Nieuwe Kamper Almanak weer verkrijgbaar

-

De nieuwe Kamper Almanak, het cultuurhistorisch jaarboek van Kampen is weer uit. Op vrijdag 17 november heeft wethouder cultuur van de gemeente Kampen Richard Boddeus bij de presentatie (het eerste exemplaar van de Kamper Almanak 2023 in ontvangst genomen van voorzitter Herman Broers van Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ (HV JvA).

Uitgifte(voor iedereen) aan lezers van de Kamper Almanak 2023, voor het eerst in de geschiedenis een betaalde uitgave, vond plaats zaterdag 18 november plaats bij The Readshop Bos aan de Oudestraat 41-43 in Kampen. De Kamper Almanak, voor het eerst uitgegeven door HV JvA en met de vertrouwde omvang en uitstraling, is mede mogelijk gemaakt door De Volksbank/SNS, NUTKampen, het Cultuurfonds Overijssel, drukkerij Zalsman en de leden van de historische vereniging.

De Kamper Almanak verschijnt sinds 1928. Aanvankelijk eigendom van drukker Ph. Zalsman, werd de almanak van 1936 tot 2022 uitgegeven door de Nutsspaarbank Kampen en haar rechtsopvolgers vanuit het Frans Walkate Archief / SNS Historisch Centrum. Totdat eigenaar De Volksbank/SNS vorig jaar besloot de koers te verleggen. Het SNS Historisch Centrum werd gesloten, het oude Nutsspaarbankgebouw, een rijksmonument, staat nu te koop. Collecties en archieven zijn of worden herbestemd bij Stadsarchief Kampen en Stedelijk Museum Kampen, of ontzameld.

De Kamper Almanak werd overgenomen door de historische vereniging die de ambitie koestert het cultuurhistorisch jaarboek een nieuwe toekomst te verschaffen, al kan dat niet zonder de steun van de cultuurhistorische gemeenschap in Kampen. Het bestuur vond partners in De Volksbank/SNS, NUTKampen en Cultuurfonds Overijssel voor een overgangsperiode van twee edities (jaargangen 2023 en 2024). Hierbij wordt gekeken of de Kamper Almanak ook op langere termijn kan blijven bestaan. Eerste eigenaar, en drukker sinds 1928, de firma Zalsman (Zwolle), is bereid gevonden tegen zeer redelijke voorwaarden de druk te blijven verzorgen. Hiermee geven ze uitdrukking aan een uniek verbond met de Kamper Almanak als onderdeel van de eigen bedrijfshistorie.

BETAALDE UITGAVE
Het bestuur van HV JvA is voorzichtig optimistisch over de overlevingskansen van de Kamper Almanak op langere termijn. De belangstelling voor de editie van 2023 is boven verwachting groot, evenals de bereidheid onder het publiek ervoor te betalen. De aanvankelijk gekozen oplage van 800 is verhoogd naar 1000, gebaseerd op de intekeningen vooraf onder leden en niet-leden.

Leden van HV JvA investeerden persoonlijk en in overgrote meerderheid in de Kamper Almanak door hun contributiebedrag per 1 januari 2023 te laten verhogen van 20 naar 35 euro per jaar. Hiervoor zijn ze jaarlijks gegarandeerd van 1 exemplaar van de Kamper Almanak, 4x ontvangst van het Historisch Tijdschrift en toegang tot minimaal 7 historische lezingen per jaar. De winkelprijs van de Kamper Almanak (harde kaft, fullcolour, 416 pagina’s) is bepaald op 20 euro. Dit is een beoogde kostendekkende verkoopprijs, waarmee geen winst wordt gemaakt.

Wethouder cultuur Richard Boddeus neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

UITGIFTE
Vanaf zaterdag 18 november is de almanak verkijgbaar bij The Readshop Bos (Oudestraat 41-43). Leden van HV JvA kunnen hun gereserveerde exemplaar ophalen bij de verenigingstafel achterin de winkel, niet-leden kunnen aan de kassa van The Readshop de Kamper Almanak kopen voor 20 euro.

VIJFTIG JAAR HISTORISCHE VERENIGING
HV JvA staat in het seizoen 2023-2024 uitgebreid stil bij het feit dat Kampen precies 50 jaar een historische vereniging bezit. In 1973 werd de Vereniging Vrienden van het Kamper Museum opgericht, die in 2004 is voortgezet als de Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’. De vereniging geeft naast de Kamper Almanak vier keer per jaar het Historisch Tijdschrift uit (oplage: 800) dat inmiddels de 49ste jaargang nadert. HV JvA is een groeiende vereniging: sinds de zomer van 2020 nam het ledental toe met 25%, van 450 naar 600 leden. Dit is het hoogste aantal leden in vijftig jaar tijd. Kortom: geschiedenis leeft in Kampen.
www.hvjanvanarkel.nl
www.kamperalmanak.nl

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen